'Alleen directeur wist van illegaal olietransport'

LELYSTAD • Do 12 september 2019 | 15:37 • Donderdag 12 september 2019 | 15:37

Alleen de voormalig directeur van Oliehandel Koeweit uit Lelystad wist dat afvalolie met vervalste papieren naar Duitsland werd vervoerd. Andere werknemers waren hier niet van op de hoogte. Dat zei de advocaat van het Lelystadse bedrijf donderdag tijdens het hoger beroep. Oliehandel Koeweit werd in 2017 veroordeeld en kreeg een hoge boete opgelegd.

Tussen 2006 en 2010 vond een reeks illegale transporten vanuit Lelystad plaats. In documenten staat dat vrachtwagens en schepen ladingen afvalolie naar Groningen brachten om daar bewerkt te worden, in werkelijkheid ging het naar Duitsland.

Terugbetalen
Na een jarenlang proces kreeg het bedrijf in 2017 een boete van 450.000 euro wegens milieufraude en valsheid in geschrifte. Het Lelystadse bedrijf moest ook een bedrag van bijna een miljoen euro terugbetalen dat ze met het illegale vervoer had verdiend.

De topman van het bedrijf kreeg een taakstraf en boete. De helft van de straf was voorwaardelijk, omdat het Openbaar Ministerie tijdens het proces onzorgvuldig had gehandeld. Beide partijen, het OM en het bedrijf, gingen in hoger beroep.

Onderzoekswensen
Donderdag was er een regiezitting bij het gerechtshof in Leeuwarden. Tijdens zo'n zitting kunnen advocaten en het OM onderzoekswensen indienen. Oliehandel Koeweit stelt dat het destijds is misleid door de voormalige directeur en zegt dat getuigen dit kunnen onderstrepen. De advocaat wil telefoongesprekken van de voormalig directeur terugluisteren en stelt voor dat twee medewerkers gehoord worden.

Het hof gaat nadenken over de verzoeken en laat eind deze maand weten met welke wensen zij akkoord gaat. Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld, is nog onbekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel