Celstraf voor stelen honderden doosjes medicijnen

ALMERE • Do 19 september 2019 | 9:56 • Donderdag 19 september 2019 | 9:56

Een 30-jarige man heeft 1,5 jaar cel gekregen voor het stelen van honderden doosjes medicijnen bij een groothandel in Almere. Een halfjaar van de straf is voorwaardelijk. Ook moet de Amsterdammer het bedrijf 165.000 euro betalen. Dat is de schade die het bedrijf heeft geleden.

De Amsterdammer werkte als beheerder van medicijnrobots in een centrale apotheek. Daarvandaan werden medicijnen naar apotheken en ziekenhuizen verstuurd.

In februari 2017 werden er medicijndoosjes in de kleedruimte van het personeel gevonden. Het bedrijf begon een intern onderzoek. Daaruit bleek dat er vooral peperdure HIV-remmers uit de voorraad verdwenen waren. Meerdere medicijnen bleken in de administratie op een ongewone manier te zijn afgeboekt.

De Amsterdammer werd buiten het terrein van het bedrijf aangehouden. Hij had toen ook medicijndoosjes bij zich. Zelf bekent hij alleen het stelen van die specifieke doosjes. Volgens de man boekten ook andere werknemers medicijnen af om ze te verduisteren.

Hoge contante bedragen
Het Openbaar Ministerie zag de Amsterdammer als de enige verdachte. Hij stortte veel hoge, contante bedragen op zijn bankrekening. Volgens hem was dat geld van zijn vriendin, schoonmoeder en zelf gespaard geld. De rechtbank vond die verklaring niet voldoende voor de herkomst van zoveel geld.

De rechtbank noemt het verduisteren en verkopen van deze medicijnen een gevaar voor de volksgezondheid. Patiënten komen zo misschien zonder de benodigde medicijnen te zitten. Het bedrijf heeft aangegeven in totaal 1.500 doosjes medicijnen te missen. De rechtbank kan niet achterhalen hoeveel doosjes de verdachte precies verduisterd heeft, maar kwam uit op minimaal 290.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel