Advies stikstofcrisis: maximumsnelheid moet omlaag voor natuurherstel

FLEVOLAND • Wo 25 september 2019 | 17:47 • Woensdag 25 september 2019 | 17:47

De maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen moet zo snel mogelijk omlaag om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de natuur te herstellen. Dat adviseert de commissie Remkes aan het kabinet. Daarbij zou eerst gekeken moeten worden naar een verlaging van de snelheid langs kwetsbare natuurgebieden.

Het adviescollege onder leiding van de oud-minister kreeg in juli van het kabinet opdracht om te adviseren over de stikstofproblematiek in Nederland.

Het is nog niet duidelijk wat de maatregelen voor gevolgen hebben voor projecten in Flevoland. 234 projecten staan op een lijst die de provincie Flevoland heeft gepubliceerd. Die komen mogelijk in de knel. Het gaat dan onder meer om grote projecten als de dijkversterking langs de Markerwaarddijk en de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad.

Verouderde boerenbedrijven
Remkes adviseert ook om gericht boerenbedrijven uit te kopen of te saneren. Ook adviseert Remkes om sneller in te zetten op innovaties om de uitstoot te verminderen. De provincies zouden verder moeten verkennen wat de industrie kan doen om de stikstofuitstoot terug te dringen. "In de bouw is winst te behalen door energieneutraal, circulair en natuurinclusief te bouwen", schrijft Remkes in zijn advies. Bedrijven die op die manier bouwen, moeten worden gestimuleerd.

Lelystad Airport
Het kabinet gaat zich nu over het advies van Remkes buigen en komt begin oktober met een reactie. Remkes werkt intussen aan een tweede advies met maatregelen voor de lange termijn. Dat komt volgend jaar mei. Pas dan neemt hij de luchtvaart mee in zijn advies. Wat dat betekent voor de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten is onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel