Honderden boze Flevolandse boeren naar Den Haag

ESPEL • Ma 30 september 2019 | 6:30 • Maandag 30 september 2019 | 6:30

Honderden boze boeren uit Flevoland gaan dinsdag naar Den Haag. In totaal worden er meer dan 3000 boeren verwacht bij de protestactie, die inmiddels is omgedoopt tot 'agractie'. Met honderden trekkers en andere landbouwvoertuigen willen ze naar het Malieveld. De laatste keer dat agrarisch Nederland zo massaal protesteerde, was in 1990.

De strenge en in hun ogen steeds wisselende wetgeving zit de boeren hoog. "Wij worden klemgezet met regels", zegt Rence Slootman, akkerbouwer en bollenteler uit Espel. "Op het moment dat we ergens aan voldoen, veranderen de regels weer of moet het nog strakker. Ik ben nu al bijna meer bezig met papierwerk dan dat ik op het land aan het werk ben."

Duurzame kringloop
"De politiek heeft tegenwoordig de mond vol van bijvoorbeeld duurzame kringloop, maar men weet niet dat wij daar al lang mee bezig zijn", zegt Slootmans. Zijn bloembollen groeien op de mest van een varkenshouder, zijn maïs op mest van een melkveehouder en de onbruikbare gewasresten worden omgezet tot biogas. "Dat ziet de politiek niet, de waardering voor ons werk is ver te zoeken."

Tegengeluid
De boeren voelen zich onbegrepen. Ze zijn trots op hun werk en op hun producten, maar de afgelopen jaren is er ten onrechte een negatief beeld over ze ontstaan, vinden ze. Slootman: "Wij hopen meer belangstelling te krijgen voor waar het boerenvak voor staat, en het is tevens de aftrap van een campagne om op langere termijn de boeren in een beter daglicht te stellen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel