Culturele instellingen moeten samenwerking onderzoeken

LELYSTAD • Do 3 oktober 2019 | 20:15 • Donderdag 3 oktober 2019 | 20:15

De FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad, het Agora Theater, het centrum voor kunstzinnige vorming De Kubus en poppodium Corneel moeten onderzoeken of ze meer kunnen samenwerken en wellicht in één organisatie kunnen opgaan.

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders heeft deze onderzoeksopdracht opgenomen in de begroting voor de komende vier jaar. De resultaten moeten in de loop van volgend jaar bekend zijn, zegt wethouder John van den Heuvel.

De vier zijn nu afzonderlijke instellingen met elk hun eigen directie. Enkele jaren geleden hebben ze hun inkoop van bepaalde goederen gezamenlijk georganiseerd. De gemeente wil nagaan of bijvoorbeeld een gezamenlijke directievoering wel tot de mogelijkheden behoort.

Bieb moet tot 100.000 euro bezuinigen
In de donderdag gepresenteerde begroting staat alleen een directe bezuiniging voor de bibliotheek, oplopend tot 100.000 euro in 2023. Wethouder Van den Heuvel hoopt dat de directie niet kiest voor een snelle en gemakkelijk beperking van de openingstijden, maar gaat zoeken naar extra inkomsten en andere kostenbesparingen. Eind 2017 kreeg de bibliotheek extra geld om de openingstijden uit te breiden, nadat de gemeenteraad een motie van het CDA had aangenomen. Het geheel sluiten van de bieb zou 2,2 miljoen euro besparen, maar vindt het college ongewenst.

College ontziet andere culturele instellingen
Het college heeft ook gekeken naar bezuinigingen bij de andere instellingen, maar heeft die uiteindelijk niet in de begroting opgenomen. Sluiting van het Agora Theater zou in 2023 700.000 opleveren, maar het wegvallen van deze voorziening weegt zwaarder.

Het stopzetten van de subsidie aan De Kubus bespaart in 2023 uiteindelijk 1,4 miljoen euro, maar daarmee valt ook de ondersteuning van de amateurkunst weg. Zonder De Kubus loopt Lelystad ook geld van het Rijk voor culturele activiteiten mis. Dat zijn twee redenen om niet te bezuinigen.

Zonder subsidie valt poppodium Corneel om
Door sluiting van poppodium Corneel zou de gemeente 350.000 euro kunnen besparen. Omdat het nog nergens is gelukt om een podium commercieel succesvol te exploiteren, zou het stopzetten van de subsidie vrijwel zeker het einde van Corneel betekenen. Dat wil het college niet accepteren, waardoor dit voorstel niet in de begroting is opgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel