Zorg steeds grotere kostenpost voor gemeente

NOORDOOSTPOLDER • Do 3 oktober 2019 | 19:33 • Donderdag 3 oktober 2019 | 19:33

De gemeente Noordoostpolder moet volgend jaar fors uit de reserves putten om de begroting voor 2020 niet in de rode cijfers te laten komen. Er wordt daarom 1,9 miljoen euro uit de reserve van het sociaal domein gehaald.

Onder het sociaal domein vallen de ondersteuning van kwetsbare mensen via de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), maar ook de jeugdzorg. Net als in bijvoorbeeld Lelystad zijn de kosten voor de jeugdzorg in Noordoostpolder dit jaar sterk gestegen. De gemeente is 1,5 miljoen euro meer kwijt aan ondersteuning, begeleiding, geestelijke gezondheidszorg en aan het onderbrengen van jongeren bij instellingen.

Bij de WMO ziet de gemeente een toename van de vraag naar huishoudelijke hulp. Dat komt door de invoering van een abonnementstarief, waardoor mensen voor een vast bedrag hulp kunnen krijgen. Voor deze extra kosten wordt de gemeente niet gecompenseerd. WMO en jeugdzorg samen kosten volgend jaar 2,2 miljoen euro meer dan was begroot.

Op Prinsjesdag hebben gemeenten via het Gemeentefonds extra geld gekregen van het Rijk. Voor Noordoostpolder gaat het volgend jaar om ruim vier ton en in 2021 om 1,1 miljoen extra, maar toch helpen die bedragen onvoldoende om de begroting op orde te krijgen. Daarom wordt de komende twee jaar uit de reserves geput. Vanaf 2022 lijkt dat niet meer nodig, omdat Noordoostpolder dan lagere tekorten verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel