'Bezuiniging van 8,3 miljoen per jaar onvermijdelijk'

ALMERE • Do 3 oktober 2019 | 21:44 • Donderdag 3 oktober 2019 | 21:44

De gemeente Almere gaat elk jaar 8,3 miljoen euro bezuinigen. Dat staat in de programmabegroting 2020 die wethouder Julius Lindenbergh van financiën donderdagavond aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn de bezuinigingen onvermijdelijk omdat er allerlei financiële tegenvallers worden verwacht. Zo krijgt de gemeente Almere 4 miljoen euro minder van de rijksoverheid.

Dat is overigens een minder grote tegenvaller dan gedacht. In juni hield het stadsbestuur nog rekening met een korting van 9 miljoen euro uit het gemeentefonds.

Onverwachte extra uitgaven
De gemeente verwacht dat de kosten voor de jeugdzorg met 7 miljoen euro per jaar gaan stijgen. Voor de uitvoering van de wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO is 2 miljoen euro extra nodig. Het personeel in het sociaal domein kost 2 miljoen euro extra. Andere tegenvallers hebben te maken met kwijtscheldingen van afvalstoffenheffingen voor mensen met lage inkomens. Hierdoor is 700.000 euro extra per jaar nodig.

Waar gaat de gemeente op bezuinigen?
Het college van burgemeester en wethouders doet allerlei voorstellen om de jaarlijkse bezuiniging van 8,3 miljoen euro te realiseren. Zo moet er een bedrag van 1,7 miljoen euro op het gemeentelijke apparaat bezuinigd worden. Een bezuiniging op het welzijnswerk in de stad moet een bedrag van 1,5 miljoen euro opleveren. Beheer en onderhoud krijgt 900.000 euro minder. Ook is het voorstel om 900.000 euro te bezuinigen op re-integratie en 3 miljoen euro moet komen uit veel kleine bezuinigingen op instellingen en initiatieven in de stad.

Ondanks bezuinigingen toch investeren
De gemeente Almere krijgt in drie jaar tijd 15 miljoen euro van het Rijk om een deel van de extra kosten voor de jeugdzorg te betalen. Verder wil het college nog steeds 6 miljoen euro extra investeren in de stad. Het gaat om extra geld voor onder meer digitalisering, sportvoorzieningen, duurzame scholen en jeugdgezondheidszorg. Ook blijft het stadsbestuur geld investeren in de centra van Almere Buiten en Almere Haven.

Zit er niks meer in de spaarpot?
De gemeente Almere kan niet alle geplande bezuinigingen gelijk op 1 januari 2020 doorvoeren. De bezuiniging op het welzijnswerk is daarvan een goed voorbeeld. De gemeente wil eerst praten met betrokken partijen in de welzijnssector en de gemeenteraad, voordat er gekort wordt op de subsidie. Daarom wil het college van burgemeesters en wethouders gebruik maken van de gemeentelijke spaarpot om de bezuinigingen te realiseren. In totaal haalt de gemeente een bedrag van 8 miljoen euro uit de reserves om de bezuinigingen op te kunnen vangen.

Eerder is afgesproken dat de gemeente elk jaar minimaal 10 miljoen euro spaart om de reserves aan te vullen. Dat geld komt uit de winst die de gemeente Almere maakt door de verkoop van bouwgrond. Het college van burgemeester en wethouders wil die afspraak nu breken. In plaats van 10 miljoen euro wordt er in 2020 maar 2 miljoen euro gespaard. De overige 8 miljoen euro wordt dus gebruikt om de bezuinigingen op te vangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel