Politiek verdeeld over vernieuwing Almere Buiten

ALMERE • Do 3 oktober 2019 | 23:04 • Donderdag 3 oktober 2019 | 23:04

Betaald parkeren in Almere Buiten wordt niet afgeschaft. Een voorstel van Leefbaar Almere kreeg donderdagavond weinig bijval van de andere partijen tijdens de Politieke Markt.

Volgens indiener Frits Huis van Leefbaar Almere zou afschaffing de aantrekkelijkheid van het stadsdeel vergroten. Gratis parkeren zou daarnaast de plaatselijke ondernemers helpen die, aldus Huis "het water aan de lippen staat". Het voorstel kreeg kritiek van onder andere de ChristenUnie. Volgens fractievoorzitter Hans van Dijk zou afschaffing 'een financieel gat' slaan zonder dat Leefbaar Almere daar dekking voor aandraagt. Het argument van Leefbaar Almere dat het betaald parkeren in Almere jaarlijks winst oplevert, terwijl kostendekking het uitgangspunt was, werd door de andere partijen niet als doorslaggevend ervaren.

De afschaffing van het betaald parkeren was één van de ideeën van de politiek om de aantrekkelijkheid van Almere Buiten te vergroten. Het centrum van Almere Buiten heeft te kampen met leegstand en winkeliers geven aan dat bezoekersaantallen tegenvallen en het centrum kaal en ongezellig oogt. Het college van burgemeester en wethouders trekt drie miljoen euro uit voor vernieuwing van het stadscentrum. De politieke partijen dienden daarop hun eigen voorstellen in.

Groen evenemententerrein
De ChristenUnie en D66 dienden samen een voorstel in om te onderzoeken of de tijdelijke parkeerplaats tussen het Philadelphiapad en het Baltimoreplein kan worden omgevormd tot 'groen evenemententerrein'. De partijen stellen voor om dan het huidige en veel grotere evenemententerrein bij de Rio de Janeiroplein beschikbaar te stellen voor woningbouw. Wethouder Hilde van Garderen zegde toe daarvoor een marktverkenning te laten uitvoeren.

Busbaan verleggen
Een voorstel van het CDA om de busbaan bij het Baltimoreplein in Buiten te verleggen haalde het niet. Volgens het CDA belemmert de busbaan de bloei van de horeca van het Baltimoreplein omdat de baan het plein in tweeën splitst. De andere partijen erkennen dat de aantrekkelijkheid van het plein beter moet maar zij zien de busbaan niet als de oorzaak. Wethouder van Garderen denkt dat de vergroening van het plein zoals het college voorstelt voldoende is om het plein aantrekkelijker te maken.

Parkeergarages ombouwen tot appartementen
Een voorstel van de PVV om de parkeergarages in Buiten om te bouwen tot woningen haalde ook geen meerderheid. Volgens indiener Chris Janssen van de PVV staan de garages grotendeels leeg omdat er teveel parkeerplaatsen zijn gemaakt in Almere Buiten. Andere partijen vonden het idee, hoewel sympathiek, weinig realistisch. De kosten van ombouwen zouden te hoog zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel