Gemeenteraad eist kritische evaluatie handhaving jeugdhonken

URK • Vr 4 oktober 2019 | 6:12 • Vrijdag 4 oktober 2019 | 6:12

De gemeenteraad op Urk wil dat het jeugdhonkenbeleid van de gemeente kritisch wordt geëvalueerd. Een motie hierover werd door de raad donderdagavond unaniem aangenomen.

Recent raakte een 18-jarige man zwaargewond toen hij van een trap viel in een jeugdhonk. De SGP stelde over dat ongeluk vragen aan het college. Volgens wethouder Brouwer ging dat voorval om een verdrietig ongeluk. Ook werd er vorige week een illegaal feest beëindigd op het industrieterrein. Al vond dat niet plaats op een locatie waar een jeugdhonk gevestigd zat.

Met de motie wil de raad de waarnemend burgemeester Ineke Bakker een "steun in de rug geven", legt SGP-raadslid Jan Willem Bakker uit. "Het is een lastig dossier. We willen duidelijk maken dat als er gehandhaafd moet worden, wij achter haar staan." Volgens het raadslid waarschuwen jeugdhonken elkaar onderling als er gecontroleerd wordt. "Dan zorgen ze dat het aantal precies klopt. En als de controleurs weg zijn, stroomt het weer vol. Dat is niet goed voor de veiligheid."

Volgens de politieke partijen is op dit moment niet duidelijk genoeg hoe de gemeente Urk handhaaft bij jeugdhonken en moet daar meer inzicht inkomen. Burgemeester Bakker, die de portefeuille overnam van de vertrokken Pieter van Maaren, stelde voor om een informatieavond te beleggen voor alle gemeenteraadsleden. "Zodat iedereen weer op dezelfde vlieghoogte zit."

Voor het einde van het jaar moet de huidige manier van handhaving kritisch worden geëvalueerd en moet de voortgang in een commissievergadering besproken worden. Ook moet het onderdeel uitmaken van de evaluatie van de raadswerkgroep jeugdhonken volgend jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel