Burgemeester Harald Bouman neemt per direct -binnen een jaar- ontslag

NOORDOOSTPOLDER • Ma 7 oktober 2019 | 17:23 • Maandag 7 oktober 2019 | 17:23

Harald Bouman stopt na minder dan een jaar, per direct, als burgemeester van Noordoostpolder. In een video op YouTube zegt Bouman dat hij de koning gevraagd heeft om hem ontslag te verlenen. Hij geeft vervolgens zelf uitleg over zijn vertrek:

In de video zegt Bouman dat er een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wil besturen. Bouman zegt dat dit hem in de weg staat om op een vruchtbare manier verder samen te kunnen werken. "De vraag of ik de gemeente voldoende recht doe, als ik burgemeester zou blijven, heb ik uiteindelijk met 'nee' moeten beantwoorden".

Hij sluit zijn schriftelijke verklaring af met de mededeling: "Vanaf nu ben ik een gewone inwoner van deze gemeente. Iemand die kan genieten van alles wat de polder nu en in de toekomst biedt. Omdat op deze buitengewone grond bijna alles kan groeien."

Bouman wil niet voor camera op zijn vertrek reageren. Hij wil geen nadere vragen van Omroep Flevoland beantwoorden.

In zijn verklaring bedankt Bouman medewerkers van de gemeente, het bestuur van de Veiligheidsregio, maar opvallend genoeg niet de wethouders of raadsleden. In zijn eerste nieuwsjaarstoespraak zei de burgemeester nog dat het in 2019 om 'Samenwerken, samenwerken, samenwerken' zou gaan.

Reactie college
Het college van Noordoostpolder zegt in een schriftelijke verklaring het besluit van Bouman te respecteren, maar de wethouders gaan niet nader op het vertrek in. Tot er een waarnemend burgemeester is aangesteld, neemt Marian Uitdewilligen (CDA) als loco-burgemeester de taken van Harald Bouman over. Zij wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. Ook de wethouders Hans Wijnants (VVD) en Wiemer Haagsma (Politieke Unie) wilden maandagmiddag geen reactie geven. Volgens Haagsma is het aan Bouman om te zeggen wie hij bedoelt met de directe werkomgeving.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad zijn geïnformeerd over de situatie, maar willen vooralsnog weinig meer kwijt dan dat ze verrast zijn door de mededeling.

Commissievergadering afgelast
Een commissievergadering die maandagavond in het gemeentehuis zou plaatsvinden, is op het laatste moment afgelast. De vergadering zou een goede gelegenheid zijn geweest om de ontstane situatie te bespreken, maar volgens de griffier heeft het presidium besloten dat niet te doen. Het is nog onduidelijk wanneer de gemeenteraad het vertrek van de burgemeester gaat bespreken.

Bouman werd gekozen uit 21 kandidaten
De 48-jarige Bouman werd op 10 december 2018 geïnstalleerd als burgemeester. Hij werd gekozen uit 21 kandidaten. Voor die tijd was hij wethouder in het Groningse Eemsmond. In zijn eerste maanden bracht de burgemeester veel bezoeken aan inwoners van de verschillende dorpen.

Bouman kreeg bij zijn aantreden uitstel om zich in Noordoostpolder te vestigen. Afgelopen zomer verhuisde hij naar Emmeloord. De fractievoorzitters van de gemeenteraad zijn om 16:30 uur bijgepraat in het gemeentehuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel