Nog veel vragen over plotseling vertrek burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Di 8 oktober 2019 | 17:02 • Dinsdag 8 oktober 2019 | 17:02

Een dag na de mededeling dat Harald Bouman al na 10 maanden ontslag neemt als burgemeester van Noordoostpolder, blijven nog veel vragen onbeantwoord. Wat is de directe aanleiding voor zijn besluit? Had hij problemen met het bestuur van de gemeente of andersom? En waarom is er niet eerst een debat geweest voordat hij opstapte?

Bouman wil zelf geen verdere toelichting geven en ook het college en gemeenteraad geven geen concrete aanleiding. De oppositie wil een onderzoek naar zijn vertrek. Na een rondgang van Omroep Flevoland is er een aantal zaken dat opvalt. Zo leggen meerdere raadsfracties een link met de resultaten van een voorlopig onderzoek dat vorige week is gepresenteerd.

'Een te kleine rol voor het college en gemeenteraad'
Precies een week geleden is op het gemeentehuis een bijeenkomst geweest waarbij Bouman en fractievoorzitters van politieke partijen zijn geïnformeerd over de voortgang van een rapport over 'passend organiseren'.

Passend organiseren is een visie van de gemeente waarbij meer wordt gekeken naar de behoefte van de inwoner en niet alleen naar de regels en systemen. Professor Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur van de Universiteit Twente, doet in opdracht van de Rekenkamercommissie Noordoostpolder een onderzoek naar deze werkwijze. Hij kwam vorige week met voorlopige conclusies.

Boogers merkt onder meer op dat er moet worden gekeken naar de bestuurscultuur in het gemeentehuis. Het ambtelijk apparaat zou te veel het besluitvormingsproces bepalen, het college van B & W en de gemeenteraad spelen een ondergeschikte rol.

Boogers wil zelf nog niet reageren omdat zijn onderzoek nog niet af is. De voorzitter van de Rekenkamercommissie bevestigt dat Boogers iets opmerkt over de bestuurscultuur, maar de kamer heeft hierover nog geen conclusies getrokken. Medio november moet het onderzoek klaar zijn.

Een frisse wind, maar ook een schurend proces
Dat het wringt tussen de bestuurscultuur en Bouman lijkt in meerdere verklaringen bevestigd te worden.

Tjitske Hoekstra van de SP zegt dat de burgemeester zich inzette voor het verbeteren van het politieke besluitvormingsproces, maar dat dat schuurde. D66 spreekt van een vernieuwende bestuurder, die met een frisse blik naar de besluitvorming keek. Ook ONS zag in Bouman een burgemeester die de raad probeerde scherp te houden en op een nieuwe manier probeerde te sturen. Hij wilde dat de raad op een andere manier ging werken.

In de video waarin Bouman zijn vertrek aankondigde, zegt hij dat er een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wil besturen. Bouman zegt dat dit hem in de weg staat om op een vruchtbare manier verder samen te werken.

Volgens John Bijl die zich als directeur van het Periklesinstituut bezighoudt met alles wat met ons democratisch bestel te maken heeft, is het raar en bijzonder dat hij vertrekt. Volgens Bijl is het dagelijks bestuur van de gemeente niet stabiel. ''Als het niet lukt om hier met elkaar fatsoenlijk over te praten en er één iemand moet sneuvelen nadat hij net tien maanden bezig is, dan is dat een teken aan de wand", aldus Bijl.

Een externe woordvoerder
Een ander opvallend detail is dat Bouman de commissaris van de Koning heeft gevraagd om een externe woordvoerder. Hij neemt daarmee bewust afstand van het communicatieteam van gemeente Noordoostpolder. Met woordvoerder Willem van den Oetelaar heeft hij volgens de provincie een onafhankelijk iemand in handen. Oetelaar wordt betaald door de provincie.

Overigens heeft de woordvoerder maar een kleine taak. "De toelichting op YouTube is zorgvuldig en daar blijft het bij", aldus de woordvoerder.

Plannen om te blijven
Wat er zich precies heeft afgespeeld, blijft vooralsnog onduidelijk. Wel lijkt het erop dat Bouman dit niet van tevoren had verwacht. Zo nam hij deze zomer nog de sleutels van zijn nieuwbouwwoning in ontvangst. Die liet hij speciaal bouwen om vanuit Groningen naar Emmeloord te verhuizen. Ook zitten zijn kinderen hier op school en op sportverenigingen. Vorige maand deelde Bouman op Twitter nog trots een foto van zijn zoon in het tenue van de Emmeloordse voetbalclub Flevo Boys.

Hij sluit zijn afscheidsvideo af met de woorden: "Vanaf nu ben ik een gewone inwoner van deze gemeente. Iemand die kan genieten van alles wat de polder nu en in de toekomst biedt. Omdat op deze buitengewone grond bijna alles kan groeien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel