Burgemeester Bouman werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

NOORDOOSTPOLDER • Wo 9 oktober 2019 | 16:38 • Woensdag 9 oktober 2019 | 16:38

Voormalig burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder is de afgelopen maanden binnen het gemeentehuis beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en seksueel getinte opmerkingen. Dat bevestigen diverse bronnen aan Omroep Flevoland. Deze kwestie zou meespelen bij zijn onverwachte vertrek.

Bouman maakte maandagmiddag bekend per direct te vertrekken. In een video op YouTube en een schriftelijke verklaring meldt hij over zijn vertrek: 'omdat er een te groot verschil van inzicht is met mijn directe werkomgeving over de wijze waarop ik de gemeente wil besturen'. Dinsdag hoorde Omroep Flevoland dat er inderdaad een verschil van inzicht was over de bestuurscultuur tussen de burgemeester enerzijds en de wethouders en de ambtelijke organisatie anderzijds. Bouman wilde vernieuwingen in het bestuur doorvoeren.

Gevoelige kwestie
Woensdag meldden diverse bronnen onafhankelijk van elkaar dat er nog een gevoelige kwestie speelt. De afgelopen maanden is er in het gemeentehuis door meerdere mensen geklaagd over grensoverschrijdend gedrag van Bouman. De burgemeester zou zich verbaal op een manier hebben uitgelaten die door betrokkenen als onwenselijk, ongepast of seksueel getint is opgevat.

"Oud burgemeester Bouman is bijzonder geraakt door dit bericht van Omroep Flevoland. Hij beschouwt het als beschadigend voor hemzelf en zijn gezin."

— Willem van den Oetelaar, woordvoerder

Geen bewijs
Hoewel er geen officiële klacht tegen Bouman is ingediend, is zijn vermeende gedrag in het gemeentehuis wel onderzocht. Daaruit bleek dat er voor daadwerkelijk ongepast gedrag geen bewijs is. Bouman zou vooral een bepaalde humor en manier van communiceren hebben, die niet door iedereen werd begrepen en gewaardeerd.

Eind september is commissaris van de Koning Leen Verbeek op de hoogte gesteld. Verbeek heeft meerdere gesprekken met Bouman gevoerd, zo bevestigde de provincie maandag, zonder op de inhoud te willen ingaan. Uiteindelijk heeft Bouman maandag zijn ontslag bekend gemaakt, tien maanden na zijn aantreden.

Reactie Bouman
Oud-burgemeester Bouman zegt in een videoboodschap dat hij bijzonder geraakt is door de berichtgeving van Omroep Flevoland. Hij beschouwt deze als beschadigend voor hemzelf en zijn gezin. Hij benadrukt nogmaals dat de enige reden voor zijn aftreden 'een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij onze gemeente wilde besturen'. Dat stond hem in de weg om op een vruchtbare manier verder samen te kunnen werken."

Omroep Flevoland heeft ook commissaris van de Koning Leen Verbeek en de gemeente Noordoostpolder om een reactie gevraagd. Een woordvoerder van Verbeek laat weten dat de CdK niet wil reageren.

Reactie college
Het college van burgemeester en wethouders gaat niet inhoudelijk in op de kwestie. Het college zegt zich na meerdere gesprekken bewust te zijn van de kwetsbare positie waarin een burgemeester zich bevindt. 'In het belang van de heer Bouman maar ook in het belang van andere betrokkenen gaan we hier inhoudelijk niet op in, hoe lastig dit ook is', staat te lezen in een verklaring. Daarin staat ook dat het college geen valselijk gebruik heeft gemaakt van beschuldigingen van ongewenst gedrag: "De heer Bouman is zelf tot de conclusie gekomen dat verder functioneren niet mogelijk was."

PvdA wil extra raadsvergadering
De PvdA in Noordoostpolder heeft een extra raadsvergadering aangevraagd over de ontstane situatie. Dit verzoek wordt gesteund door de SP en ONS en heeft daarmee voldoende steun.

PvdA-fractievoorzitter Rien van der Velde wil in debat over de reden van Boumans vertrek, de argumentatie en de berichtgeving. De PvdA heeft andere fracties gevraagd dit verzoek te steunen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel