PvdA, SP en ONS willen diepgravend onderzoek naar vertrek burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Wo 9 oktober 2019 | 23:55 • Woensdag 9 oktober 2019 | 23:55

Er moet een diepgravend onderzoek komen naar het vertrek van burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder. Dat vinden de oppositiepartijen ONS Noordoostpolder, PvdA en SP. Het onderzoek zou door een extern en onafhankelijk persoon moeten worden uitgevoerd.

De partijen reageren op het nieuws dat naast onenigheid over de manier van besturen ook een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag een rol heeft gespeeld bij het plotselinge vertrek van burgemeester Bouman.

Het stoort de fracties dat de gemeenteraad niet op de hoogte was van de klachten en de opvolging daarvan. "Dit, naast de problematische verhoudingen met betrekking tot de bestuurscultuur, lijkt geleid te hebben tot een optelsom waarbij Bouman niet anders kon dan vertrekken", concludeert ONS.

De SP is boos en vraagt zich af wie er belang heeft bij de beschuldigingen aan het adres van Bouman. "Feiten zijn er niet, roddels wel. Mensen die eerder met Harald Bouman hebben samengewerkt in het college in Groningen hebben hem gekend als een warme betrokken persoonlijkheid".

PvdA-fractievoorzitter Rien van der Velde is "geschokt, verbaasd, verdrietig en enorm pissed off". Hij vindt dat de raad als allerhoogste orgaan van de gemeente geïnformeerd had moeten worden over de gang van zaken. "Als er maar het lichtste signaal van grensoverschrijdend gedrag is, dan behoort het presidium (bestuur van de gemeenteraad, met daarin de fractievoorzitters. Red.) dat te weten. We zijn niet geïnformeerd. Dat is een ernstige zaak."

Beschadigd
Volgens ONS werken beschuldigingen van ongewenst gedrag enorm beschadigend. "Als burgemeester ben je dan aangeschoten wild. Als Omroep Flevoland dit van bronnen in de gemeente verneemt, dan is de gemeente daarvoor verantwoordelijk." Van der Velde van de PvdA voegt daar aan toe dat Bouman geen enkele kans heeft gehad zich te verdedigen "en nu is dat voorbij".

'Persbericht mosterd na de maaltijd'
Een toelichtend persbericht dat woensdagavond door het college werd verspreid, noemen ONS Noordoostpolder en de PvdA 'mosterd na de maaltijd'. Het bericht over de burgemeester was toen immers al in de wereld gebracht.

De raadfracties zijn verontwaardigd dat ze het nieuws achteraf, via Omroep Flevoland hebben moeten vernemen. Ze voelen zich buitenspel gezet. "Dit druist in tegen alle regels en afspraken en is daarom volstrekt onacceptabel", zegt ONS.

Steun voor burgemeester
ONS zegt burgemeester Bouman van harte te hebben gesteund in zijn missie om de cultuur in de gemeente te veranderen: Minder macht bij de ambtenaren, meer macht bij de raad, zoals de rollen immers verdeeld moeten zijn. Volgens ONS is de burgemeester vermoedelijk door krachten in het gemeentehuis het werken onmogelijk gemaakt. "In de afgelopen dagen hebben we een fantastische burgemeester kapot gemaakt zien worden en zien vertrekken. De raad heeft helaas de kans niet gekregen om in te grijpen", concludeert ONS.
De SP wil weten hoe het zo kan zijn misgelopen en waarom de gemeenteraad niets over de onwerkbare situatie in het college heeft gehoord.

'Debat moet duidelijkheid brengen'
Op initiatief van de PvdA is een debat aangevraagd waarin de verantwoordelijken verantwoording moeten afleggen. Van der Velde zegt op dit moment het vertrouwen verloren te hebben in de wijze waarop mensen dit dossier behandelen. Hij hoopt op meer duidelijkheid tijdens het debat met het zittende college.

Omroep Flevoland heeft ook andere partijen in de gemeenteraad om een reactie gevraagd. De meesten hebben ervoor gekozen inhoudelijk niet te reageren, omdat ze Harald Bouman niet verder willen beschadigen. De partijen stellen zich terughoudend op over de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel