Achtste landschapskunstwerk onthuld

BIDDINGHUIZEN • Za 12 oktober 2019 | 17:54 • Zaterdag 12 oktober 2019 | 17:54

Het achtste landschapskunstwerk van Flevoland is zaterdagmiddag geopend voor het publiek. Riff, PD #18245 is een cadeau van de provincie Flevoland aan de gemeente Dronten.

Het kunstwerk aan de Spijkweg is bedoeld als blijvende herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. De Nederlands-Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma ontwierp het ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet. Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan.

Op een ingenieuze constructie van heipalen, poeren en stalen structuren is een heuvel gestort van 15000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin is een grote holte gegraven, die is bekleed met een laag spuitbeton en daarna voorzien van een betonnen dak en trap. Daarna is het monumentale afgietsel los gegraven en is de aarde weer terug in het landschap verwerkt. De kleur, structuur en vorm van het uitgegraven architectonische beeld zijn bepaald door de typologie van het landschap, de gegraven holte en aanhechtende zand en klei uit het omliggende landschap.

Als openingshandeling verstopten de kunstenaar en twee kinderen uit Dronten een tijdcapsule in het holle kunstwerk. Deze wordt opgezocht en geopend als de Zuiderzeewet 200 jaar oud is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel