Klachten over te donkere nieuwe straatverlichting

ALMERE • Zo 13 oktober 2019 | 10:46 • Zondag 13 oktober 2019 | 10:46

Bewoners van de Molenbuurt in Almere Buiten klagen over de nieuwe straatverlichting. De afgelopen tijd is de straatverlichting vervangen door energiezuinige led-lampen, die anders licht geven. Buurtbewoners klagen dat de wijk nu donkerder is. Het licht dat de lampen afgeven is een stuk minder dan de oude lampen, wat volgens buurtbewoners de wijk inbraakgevoeliger maakt.

De gemeente Almere weet dat er klachten zijn over de nieuwe straatverlichting, meldt een woordvoerder. "We streven ernaar de openbare verlichting steeds beter te maken. De uitdaging voor ons is het energieverbruik van de verlichting in de hele stad te laten dalen. Daarnaast moeten we voldoen aan de regelgeving voor licht en milieu en het energieakkoord." De nieuwe lampen verbruiken ongeveer de helft van de energie van hun voorgangers.

De gemeente erkent dat het licht nu minder in tuinen en op ramen, deuren en gevels schijnt, maar ziet dat als een pluspunt: "hiermee wordt lichtvervuiling en lichthinder geminimaliseerd." De klachten van buurtbewoners zijn bij de gemeente bekend. "Deze zijn al gedeeld met de leverancier en we nemen deze mee bij de schouw en toetsing na de uitrol."

Gewenning
Volgens de gemeente is het altijd zo dat mensen moeten wennen aan nieuwe verlichting. Na een gewenningsperiode zal de gemeente kijken of de klachten aanhouden en hoe die dan eventueel opgelost kunnen worden. "Maar het blijft altijd een compromis aangezien we met alle belangen rekening moeten houden", aldus de woordvoerder.

Ook andere wijken in Almere kunnen de komende weken nieuwe lampen op straat verwachten. Het gaat om de Danswijk, de Grienden, het zuiden van de Filmwijk en de Literatuurwijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel