Provincie komt boeren niet tegemoet, boze boeren verlaten provinciehuis

LELYSTAD • Ma 14 oktober 2019 | 12:00 • Maandag 14 oktober 2019 | 12:00

De provincie Flevoland komt niet tegemoet aan de eisen van de protesterende boeren. Dat heeft gedeputeerde Harold Hofstra gezegd. De boeren willen dat de provincie nieuwe regels voor het stikstofbeleid intrekt. Drenthe, Overijssel en Gelderland zijn maandag wel overstag gegaan na massale protesten van woedende boeren. Friesland trok de regels al eerder in.

Een deel van de Flevolandse boeren weigerde na het protest het provinciehuis te verlaten. Landbouworganisatie LTO Noord heeft de boeren na een tijdje opgeroepen toch naar huis te gaan en daar gaven ze gehoor aan. LTO zegde aan de boeren toe deze week nogmaals in gesprek te gaan met de provincie.

Een stoet tractoren reed maandagochtend vanuit Lelystad, Dronten, Nagele en Zeewolde naar het provinciehuis. Daar boden de boeren onder leiding van Arnold Michielsen van LTO Noord een petitie aan gedeputeerde Harold Hofstra aan.

Nadat minister Carola Schouten op 4 oktober maatregelen had aangekondigd om de uitstoot van stikstof terug te dringen, hebben de twaalf provincies vorige week gezamenlijk nieuwe beleidsregels opgesteld.

Het grootste pijnpunt is dat de provincies niet benutte dier- en fosfaatrechten van boeren willen afpakken. Een veehouder die bijvoorbeeld een vergunning heeft voor honderd koeien (gebruikte stikstofruimte) maar er in de praktijk maar zeventig heeft staan, raakt de onbenutte ruimte voor dertig koeien in zijn vergunning kwijt. Die ruimte gebruikt de provincie om de stikstofuitstoot van andere activiteiten te compenseren.


Michielsen benadrukte in een toespraak dat er geen koppeling mag zijn tussen de dier- en fosfaatrechten. "Het innemen van de dier/fosfaatrechten staat wat ons betreft gelijk aan diefstal. (...) Stikstofruimte moet voor de ontwikkeling van een toekomstgerichte landbouw beschikbaar blijven en mag niet zomaar door andere sectoren worden opgesoupeerd", aldus de voorzitter van LTO-Noord.
Hij riep de provincie op de regeling in te trekken.

Verder willen de boeren dat er maatregelen worden genomen op basis van feiten en niet op basis van rekenmodellen. Ze hebben felle kritiek op de methode van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat die niet betrouwbaar zou zijn. Het RIVM en minister Schouten bestrijden dat, al erkennen ze dat de methode nog preciezer kan.

Bij het protest was ook Thierry Baudet, de fractievoorzitter van Forum voor Democratie, aanwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel