Raad blij met uitgebreide ervaring waarnemend burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Wo 16 oktober 2019 | 18:08 • Woensdag 16 oktober 2019 | 18:08

Partijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder zijn blij met de ruime bestuurlijke ervaring van waarnemend burgemeester Jan Westmaas. De dinsdag door de commissaris van de Koning aangestelde Westmaas was elf jaar burgemeester van Meppel. Daarvoor was hij wethouder in Dronten. De politiek denkt dat deze uitgebreide ervaring Westmaas gaat helpen om de situatie in de gemeente Noordoostpolder te normaliseren.

"Wij waarderen de keuze van de commissaris Verbeek", zegt Sjoerd de Boer van de ChristenUnie-SGP. "We zien ook dat de heer Westmaas rust en vertrouwen uitstraalt. Dat is belangrijk voor iemand die zich gaat inzetten voor het herstel van de onderlinge verhoudingen."

De PvdA vindt dat de raad moet vertrouwen op de keuze van de commissaris. "Verder is het belangrijk dat deze waarnemer alle ruimte krijgt om zijn werk goed te doen", denkt fractievoorzitter Rien van der Velde.

"Het lijkt ons een erg geschikte kandidaat", zegt Toon van Steen van de Politieke Unie. "Niet alleen was hij eerder al burgemeester en wethouder, er staan op zijn cv ook nog andere functies die raken aan het burgemeesterschap."

"Ik hoor goede berichten vanuit Meppel, waar Westmaas burgemeester was", zegt fractievoorzitter Wim van Wegen van D66. "Ik begreep dat hij goed samen kon werken met de ambtenaren en juist dat hebben we nu nodig. Er is hier natuurlijk één en ander aan de hand."

'Een goede opdracht'
Commissaris van de Koning Leen Verbeek zei bij de aanstelling van Westmaas dat de waarnemend burgemeester moet bijdragen aan de normalisering van de verhoudingen in de gemeente Noordoostpolder. Hij heeft de opdracht gekregen om te kijken naar de verhoudingen tussen raad, college en ambtenaren, moet toezien op de toepassing van processen en procedures. Zijn bevindingen moet hij delen met commissaris Verbeek.

"Het is een goede en terechte opdracht", vindt Toon van Steen van de Politieke Unie. "Je wilt weer een aantrekkelijke gemeente worden voor een toekomstige burgemeester. Ik heb dinsdag in het provinciehuis een prettig gesprekje met hem gehad. Ik vond het fijn om te horen dat hij er blanco ingaat. Dat is echt een voordeel voor iemand die zich een beeld moet gaan vormen."

"Het is een goede opdracht, die vooral gericht is op de toekomst", stelt Jasper van Os van de VVD vast. "Hij moet gaan zorgen dat iedereen elkaar weer weet te vinden."

Ook het CDA spreekt over een goede opdracht onder de huidige omstandigheden. Fractievoorzitter Johan Goos: "Er moet de komende tijd transparantie komen. Naar de raad, het college én naar de bevolking."

"Dit is wat er moet gebeuren", concludeert PvdA-fractievoorzitter Rien van der Velde. "De opdracht van de commissaris sluit overigens grotendeels aan bij een motie die maandag al door ons en enkele andere partijen werd ingediend, maar het toen niet haalde."

Pas in 2021 nieuwe burgemeester
Commissaris van de Koning Leen Verbeek zei dinsdag dat er in de loop van 2021 in Noordoostpolder weer een door de kroon benoemde burgemeester zou moeten kunnen aantreden. Dit betekent dat Westmaas zo'n anderhalf jaar in functie zal blijven.

"Een flink periode", constateert Rien van der Velde van de PvdA. "De waarnemend burgemeester gaat pas weg als er orde op zaken is gesteld en het burgemeesterschap overdraagbaar is. Schijnbaar denkt commissaris Verbeek dat daar zo veel tijd voor nodig is", stelt Van der Velde vast. "Ik vind het wel heftig overkomen dat er zo veel tijd nodig zou zijn om orde op zaken te stellen", zegt Jasper van Os van de VVD. "Ik herken dat zelf niet."

'Dronter verleden geen probleem'
Commissaris van de Koning Leen Verbeek had al aangekondigd dat de waarnemend burgemeester van buiten Flevoland zou komen. Dat Westmaas eerder ervaring in Dronten opdeed, heeft sommige fracties dan ook wel verrast.

"Ik had wel verwacht dat hij van verder zou komen", bekent Jasper van Os van de VVD. "Maar dat ie in Dronten heeft gewerkt kan ook een voordeel zijn. Het is wel een vergelijkbare gemeente."

"Hij zal zeker feeling hebben met het gebied", verwacht Toon van Steen van de Politieke Unie. Dat is geen nadeel."

Voor het CDA ligt de 'Dronter periode' in elk geval lang genoeg achter Westmaas. Fractievoorzitter Johan Goos: "Hij is daar lang genoeg weg om met een frisse blik naar Noordoostpolder te kunnen kijken. We vinden het vooral belangrijk dat deze waarnemer krachtig en onafhankelijk genoeg is. En dat hij boven de partijen kan staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel