Jan Westmaas nieuwe waarnemend burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 oktober 2019 | 18:46 • Dinsdag 15 oktober 2019 | 18:46

Jan Westmaas (CDA) is benoemd tot waarnemend burgemeester van gemeente Noordoostpolder. Dat heeft commissaris van de Koning Leen Verbeek dinsdag bekendgemaakt. Vlak voor de mededeling heeft Westmaas alle fractievoorzitters van de raad ontmoet op het provinciehuis in Lelystad.

''Ik hou wel van opdrachten, uitdagingen en puzzels die opgelost moeten worden.''

— Jan Westmaas, waarnemend burgemeester NOP

Westmaas is volgens de provincie een ervaren bestuurder en was in het verleden advocaat. In de periode van 2005 tot 2016 was hij burgemeester van de gemeente Meppel. Daarvoor was hij wethouder in Dronten. Op dit moment is hij jurist bij een advocatenkantoor. Westmaas is ook de voorzitter van de Raad van Toezicht van Omroep Flevoland.

Een duidelijke opdracht
De nieuwe burgemeester woont in Meppel en moet bijdragen aan het normaliseren van de verhoudingen in de gemeente Noordoostpolder. De 65-jarige heeft van commissaris van de Koning Verbeek de opdracht gekregen om te (laten) verkennen hoe de raad, het college en de ambtelijke organisatie zich tot elkaar verhouden en de wijze waarop zij hun rol en verantwoordelijkheid invullen. Ook moet Westmaas toezien op een heldere en eenduidige toepassing van procedures en processen. De uitkomsten hiervan moet hij rapporteren aan de commissaris.

Gevraagd naar de beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag richting Bouman laat Verbeek weten dat hij Westmaas de opdracht heeft gegeven om heel serieus te kijken naar de vertrouwensprocedure en alles wat daar omheen zit. Volgens hem is dat voor verbetering vatbaar. De commissaris wil verder niet op de kwestie rond de beschuldigingen ingaan. "Ik heb een groot aantal gesprekken achter de rug. Dus ik heb een beeld van de vele waarheden die de ronde doen. En die waarheden komen niet overeen met elkaar. Dat is voor mij in deze situatie voldoende om dat waar te nemen. En daarom heb ik het type waarnemer nodig dat nu is benoemd."

Westmaas werd anderhalve week geleden gevraagd voor de functie en zei vrijwel direct ja. ''Ik hou wel van opdrachten, uitdagingen en puzzels die opgelost moeten worden. Ik zal me daar met de volle 100 procent voor inzetten'', aldus de nieuwe burgemeester.

Een nieuwe burgemeester in 2021
Pas nadat Westmaas zijn bevindigen heeft gerapporteerd, wordt gekeken naar een nieuwe burgemeester. Westmaas gaat daarom voor onbepaalde tijd aan de slag. Het streven is dat er in 2021 een nieuwe burgemeester wordt benoemd.

Oud-burgemeester Bouman maakte vorige week maandag onverwacht zijn vertrek bekend vanwege een verschil van inzicht over de manier waarop de gemeente moet worden bestuurd. Daarnaast werd Bouman beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Daarvoor zijn tijdens een onderzoek geen bewijzen gevonden. Maandagavond werd daar in een extra raadsvergadering grotendeels in beslotenheid over gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel