Raadsleden worstelden met beslotenheid vergadering over Bouman

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 oktober 2019 | 18:03 • Dinsdag 15 oktober 2019 | 18:03

Verschillende raadsfracties in Noordoostpolder hebben maandag stevig geworsteld met de gedeeltelijke beslotenheid van de extra raadsvergadering over het vertrek van burgemeester Harald Bouman. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

De raad sprak maandagavond langdurig over de achtergronden bij het vertrek van Bouman. Het debat over het onderzoek naar beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag duurde ruim twee uur en vond achter gesloten deuren plaats. En hoewel een meerderheid van de raad daar achter stond, vinden diverse partijen het jammer dat er niet meer openheid kon worden gegeven aan inwoners van de gemeente.

Reactie D66
"Wij zijn normaal gesproken voor maximale transparantie", zegt Wim van Wegen van D66. "Maar in dit geval moesten we echt uiterst zorgvuldig zijn, omdat anders personen extra beschadigd zouden kunnen raken. Je kunt ervan uitgaan dat er echt een goede reden voor die beslotenheid was. Anders was het zeker niet zo gegaan."

Reactie Politieke Unie
Fractievoorzitter Toon van Steen van de Politieke Unie zegt aan de vergadering een kater-gevoel te hebben overgehouden. "Inwoners hebben recht op informatie. En je wilt als raadslid de controlerende taak uitvoeren. Daarom zijn dit soort situaties zo ontzettend lastig", stelt Van Steen. "Het ging hier om personen en dan moet je ook rekening houden met de privacy. Toch betreur ik het dat er naar de buitenwereld toe niet veel kan worden verteld. Je blijft toch met vraagtekens zitten."

Reactie ONS Noordoostpolder
Oppositiepartij ONS Noordoostpolder zegt in een persbericht zich te schamen voor de vergadering en de gevolgen van de hele kwestie. "Wij wilden graag in het openbaar praten over de procedure, en niet over personen. Helaas was een meerderheid voor beslotenheid, zodat een belangrijk deel van de vergadering achter gesloten deuren verliep. Bescherming van personen, niet zijnde de burgemeester, wordt hoger gekwalificeerd dan transparantie van bestuur." Volgens ONS zijn burgers, bestuur en politiek door de kwestie verder dan ooit uit elkaar gedreven.

Burgemeester Bouman
Verschillende partijen vinden het nog steeds jammer dat burgemeester Bouman zo plotseling ontslag heeft genomen. Hierdoor kon er maandag niet meer met hem in debat kon worden gegaan. "Hij heeft alleen een korte verklaring afgelegd", zegt Wim van Wegen van D66. "En daar moeten we het mee doen. Wij zitten zelf ook nog met allerlei vragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel