Wethouder Prins: 'RIVM goochelt met cijfers'

ZEEWOLDE • Vr 18 oktober 2019 | 16:53 • Vrijdag 18 oktober 2019 | 16:53

Wethouder Winnie Prins van Zeewolde twijfelt openlijk aan de betrouwbaarheid van het RIVM. In een discussie op Facebook over de bouw van Windplan Groen in buurgemeente Dronten, schrijft Prins (Leefbaar Zeewolde) dat het RIVM daar goochelt met de cijfers over de uitstoot van stikstof.

Bij dat Windplan overschrijdt de bouw van de 90 turbines het maximum aan stikstofuitstoot. Maar volgens een berekening kan de aanleg toch ongehinderd doorgaan als 2 intensieve veehouders in het gebied hun werk tijdens de bouw tijdelijk stilleggen. Wethouder Prins noemt dat gegoochel. "Misschien kun je knippen en plakken en je cijfers dusdanig maken dat het past in het beleid van het ministerie. Maar ik vraag me af wat ik nu moet geloven".

Het RIVM valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wethouder Prins vraagt zich af of dat de betrouwbaarheid van het onderzoeksinstituut ten goede komt. "Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt, luidt het spreekwoord", zegt Prins. "Ik zie dat de plaatjes van het RIVM en het KNMI over stikstofuitstoot afwijken. Zeg mij maar wie er meer betrouwbaar is."

Prins denkt niet dat het onwenselijk is dat zij vanuit haar functie twijfels zet bij de geloofwaardigheid van het rijksinstituut. "Wij moeten iets met die cijfers. Ik moet als wethouder kunnen vertrouwen op de cijfers waar het Rijk mee komt. Want ik moet dat verhaal naar mijn inwoners vertellen. Ik sta niet sterk in mijn schoenen als ik daar zelf ook onderbuikgevoelens bij heb."

Prins zegt geen specifieke aanwijzingen te hebben dat de cijfers over de uitstoot van stikstof bij Windplan Groen niet zouden kloppen. "Ik vind het vooral een raar verhaal. Dus we leggen het even stil en dan komt het allemaal wel weer goed. Ik begrijp die gedachtegang niet."

Wethouders Wim van der Es (VVD) en Egge Jan de Jonge (CDA) laten desgevraagd weten dat Winnie Prins haar uitspraken op persoonlijke titel heeft gedaan en dat ze niet namens het college spreekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel