Steeds vaker illegaal kitesurfen bij Trintelhaven

LELYSTAD • Za 19 oktober 2019 | 9:48 • Zaterdag 19 oktober 2019 | 9:48

De pas aangelegde stranden rondom Trintelhaven in het IJssel- en Markermeer, trekken steeds meer kitesurfers. Dat meldt de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). Het is er alleen verboden om te kitesurfen, aldus het NKV. Rijkswaterstaat is de afgelopen maanden druk aan het werk geweest om de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen op een natuurlijke manier met zand te versterken. Daardoor is een kilometers lang strand ontstaan.

De Kitesurfvereniging is in gesprek met de provincie, natuurorganisaties en Rijkswaterstaat om te kijken of de situatie in de toekomst gelegaliseerd kan worden. "Dit proces duurt nog een tijd en de kansen worden als klein in geschat", schrijft de vereniging op de site.

De legale kitesurfplek in Lelystad ligt iets verderop, vlakbij kunstwerk Exposure. Dit is een strekdam en volgens het NKV alleen geschikt voor vergevorderde kiters, omdat je niet op een veilige manier het water in kan. Er wordt wel een watersportstrand aangelegd door Rijkswaterstaat, maar die is pas volgend jaar klaar.

Sinds kort jaarrond kitesurfen in Almere
In Almere is het sinds kort mogelijk om gedurende het hele jaar te kitesurfen bij Marina Muiderzand. Eigenlijk was het strand van 1 oktober tot en met 1 april gesloten. De 'wintersluiting' was nodig, omdat beschermde watervogels verstoord konden worden. Na overleg met de provincie en Marina Muiderzand en een onderzoek naar de gevolgen van kitesurfen voor watervogels, mag er nu het hele jaar gesurft worden op die plek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel