Documentairemaker: ''Verder kijken dan je neus lang is''

EMMELOORD • Ma 21 oktober 2019 | 7:30 • Maandag 21 oktober 2019 | 7:30

Anouk Vos is geboren en getogen in de Noordoostpolder, maar noemt zich wereldburger. De Emmeloordse reisde de halve wereld over, deed vrijwilligerswerk op Lesbos, verloor haar hart aan Australië en gaat binnenkort voor langere tijd naar Zuid-Afrika.

Vos studeerde vijf jaar jaar geleden af als maatschappelijk werker. Tijdens het reizen ontdekte ze haar passie om beeldverhalen te vertellen, maar dan wel verhalen met een sociale boodschap. Eerder dit jaar was ze al zes maanden in Kaapstad, waar ze als vrijwilliger voor een instelling voor daklozen werkte. Daar kreeg Vos het idee voor het project dat ze de komende maanden hoopt af te maken: een vijftal korte documentaires over mensen die in de rafelranden van de Zuid-Afrikaanse maatschappij leven.

Wonen onder een brug
Deel één van deze 'Captonian Characters' is al klaar. Het gaat over een dakloze vrouw die onder een brug leeft, maar daar, midden in een arme wijk van Kaapstad, een tuin heeft aangelegd. Door de tuin is de buurt veiliger en socialer geworden. "Een vrouw met power", zag Vos. "Ze heeft niets, woont in een tent maar staat heel positief in het leven. Dat soort verhalen wil ik vertellen."

Over de dijken kijken
Hoe mooi en nuttig ook, van vrijwilligerswerk kan niemand leven. "Waar ik voor open sta, zijn organisaties of instellingen die graag video- en filmmateriaal willen hebben uit Zuid-Afrika, uit Kaapstad", zegt Vos. "Ik hoop op opdrachten zodat ik toch een basis of iets van een inkomen kan hebben terwijl ik vrijwilligerswerk doe." Verder zoekt ze naar wegen om de documentairereeks aan de man te brengen en te verspreiden. "Met die korte documentaires wil ik mensen inspireren om verder te kijken dan hun neus lang is." Of in Flevolandse beeldspraak: "Om over de dijken te kijken."

Via deze website kun je de belevenissen van Anouk Vos in Zuid-Afrika volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel