Kamer wil opheldering over berekeningen vliegtuiggeluid

LELYSTAD • Wo 23 oktober 2019 | 19:50 • Woensdag 23 oktober 2019 | 19:50

Regerings- en oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over de geluidberekeningen voor Lelystad Airport. Ze willen weten of de berekeningen wel voldoen aan de wettelijke rekenvoorschriften.

ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdD en de SP hebben hierover 54 gedetailleerde en technische vragen aan de minister gesteld.

Voor de uitbreiding van Lelystad Airport is in 2014 een milieu effectrapportage (mer) opgesteld. Onderdeel hiervan zijn berekeningen van de te verwachten geluidsoverlast onder de vliegroutes. Nadat hierin fouten waren ontdekt in 2017 zijn de berekeningen vorig jaar gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd. De fouten zijn destijds ontdekt door Leon Adegeest van actiegroep Hoog Overijssel.

De Kamer twijfelt nu of de gecorrigeerde berekeningen destijds wel juist zijn uitgevoerd. Aanleiding is een brief van de minister aan de Kamer van afgelopen vrijdag. Daarin zegt ze dat ze de Kamer eerder onjuist heeft geïnformeerd. Waar zij eerder die week nog beweerde dat oude rekenmethoden van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) wel door externe deskundigen op fouten waren gecontroleerd, blijkt dat dit niet het geval was. Tegelijk zegt Van Nieuwenhuizen dat berekeningen in 2018 wel door een extern bureau zijn gecontroleerd.

Bruins heeft minister vaker gevraagd
Eppo Bruins van de ChristenUnie heeft de minister al meermaals om ophelderingen over de geluidsberekeningen gevraagd. Hij wil nu weten of de mer voor Lelystad destijds juist is uitgevoerd. Bruins wil niet vooruit lopen op wat de minister antwoordt, maar laat weten dat het heel ernstig zou zijn als de wettelijke rekenvoorschriften niet zijn gevolgd. Of dat gevolgen heeft voor de opening van het vliegveld laat Bruins nog in het midden. Eerder heeft de ChristenUnie gesteld dat een deugdelijke milieu effectrapportage één van de voorwaarden is voordat Lelystad open mag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel