Verbazing en vragen over stikstof-truc Windplan Groen

DRONTEN • Vr 25 oktober 2019 | 8:15 • Vrijdag 25 oktober 2019 | 8:15

De Flevolandse Partij voor de Dieren gaat vragen stellen over de truc die door de initiatiefnemers van Windplan Groen in Dronten is gebruikt om de bouw van een windmolenpark mogelijk te maken. Ook de PvdD in de Tweede Kamer maakt zich boos over de 'stikstoftruc'.

De initiatiefnemers benutten de stikstofrechten van twee niet gebruikte pluimveebedrijven, maar die worden eerst weer tijdelijk in bedrijf genomen met duizenden eenden in de stallen. Zo lijkt het dat de stikstof van werkende pluimveebedrijven wordt gecompenseerd.

''Waar ben je mee bezig? Dat we in lege stallen, waarin geen dieren meer aanwezig waren, dat we weer duizenden eenden moeten gaan proppen. Om ervoor te zorgen via een trucje dat je windmolens moet gaan zitten bouwen. Dan ben je echt verkeerd bezig,'' aldus Vestering.

De vragen van Vestering worden gesteld in de Staten. Fractievoorzitter Ester Ouwehand van de PvdD in de Tweede Kamer gaat volgende week bovendien vragen stellen aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het vragenuur.

GroenLinks Dronten is boos
Ook fractievoorzitter Paul Vermast van GroenLinks in Dronten is boos over de truc die de initiatiefnemers voor het windmolenpark hebben bedacht. Volgens Vermast is GroenLinks normaal gesproken een voorstander van het terugbrengen van aantal dieren in stallen en daarmee ook de uitstoot van stikstof. In dit geval is dat anders, omdat er nu immers al geen dieren in de bewuste stallen zitten.
"Het kan natuurlijk niet waar zijn dat Windplan Groen nu extra stikstof gaat uitstoten door 20.000 eenden te gaan houden zodat je deze rechten straks weer kan inleveren als compensatie", stelt Vermast. "Dat is niet uit te leggen. Als GroenLinks hebben we hier grote moeite mee. Juridisch zal het wel kloppen, maar het deugt natuurlijk van geen kant. Omdat de gemeente Dronten hierin geen formele rol heeft, kunnen we het college hierop niet aanspreken. Maar we vinden het bizar!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel