Voedselbank De Korenaar omgetoverd tot sociale supermarkt

LELYSTAD • Wo 30 oktober 2019 | 21:50 • Woensdag 30 oktober 2019 | 21:50

Voedselbank De Korenaar in Lelystad is omgebouwd tot een sociale supermarkt. Klanten kunnen er winkelen en onder begeleiding producten uitkiezen, maar alleen voor hen die het niet al te breed hebben.

Zo'n 300 mensen mogen gebruik maken van de supermarkt die net geopend is. Drie dagen in de week is de winkel aan de Wigstraat open. "Het grote voordeel is dat de mensen zelf kunnen kiezen wat ze willen", zegt Jos Visser, voorzitter van de voedselbank in Lelystad.

Betalen voor de spullen, zoals in een gewone supermarkt, hoeft niet. De winkel is dan ook bedoeld speciaal voor mensen die niet veel te besteden hebben. Klant Gerda Atsma vindt de winkel een goed idee. "Voorheen kreeg je van alles in een kistje. Nu kan ik zelf kiezen." Ook Miriam Rederici is zeer te spreken over de sociale supermarkt. "Wat ik lust, dat neem ik. Het andere laat ik voor een ander."

Onbeperkt gratis winkelen mag niet. Er loopt altijd iemand mee in de winkel. Dat zijn begeleiders die precies weten hoeveel producten mensen mogen kiezen. Visser: "Dat is niet om de mensen te betuttelen maar ook om hen te informeren over de producten en wat je ermee kan". Volgens Visser worden er al driftig recepten uitgewisseld. Voor mensen die slecht ter been zijn, blijft De Korenaar pakketten uitdelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel