4,5 jaar cel voor overval op bejaarde vader

ALMERE • Vr 1 november 2019 | 15:15 • Vrijdag 1 november 2019 | 15:15

Een 38-jarige man uit IJmuiden is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor een overval op zijn bejaarde vader in Almere. Dat is een half jaar minder dan in eerste instantie door de rechters opgelegd werd.

Het hof rekent het de man zwaar aan dat hij zijn vader in diens eigen woning overviel en "in hulpeloze toestand heeft achtergelaten". Tijdens de overval bond de man zijn vader vast. Tegelijkertijd hebben de rechters bij hun oordeel ook rekening gehouden met uitspraken in vergelijkbare zaken. Daarom is de straf lager uitgevallen. Het Openbaar Ministerie (OM) had in het hoger beroep vijf jaar geëist.

Twee weken voor de overval op zijn vader, had de veroordeelde ook al ingebroken bij zijn voormalige werkgever. Dit vindt het hof extra kwalijk omdat de werkgever hem eerder financieel had bijgestaan.

Geslagen en vernederd
De veroordeelde heeft verklaard dat hij vroeger door zijn vader werd geslagen en vernederd. Hun relatie is altijd verstoord geweest. Hij had zijn vader overvallen om een signaal af te geven. Dit is volgens het hof geen reden voor een lagere straf. Volgens de rechter ging het de man namelijk om geld en het financieren van drugs.

De man was verslaafd aan cocaïne en had schulden. Hij had al eens 1.200 euro van zijn vader gekregen, maar dat vond hij niet genoeg. Daarom ging hij op 11 juli vorig jaar vermomd naar zijn vader toe. Na een worsteling bond hij hem vast aan een stoel en plakte zijn mond af met tape. De 38-jarige ging er vandoor met 300 euro, de pinpas van zijn vader en diens auto.

Ook celstraf voor vriendin
Zijn vriendin was ook betrokken bij de overval. Zij had de veroordeelde vermomd, en verhoogde de limiet op de pas van de vader zodat ze veel geld konden pinnen. Van het geld dat ze met de pas pinden, kocht het tweetal drugs. De vriendin was ook verslaafd aan coke. Zij is veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Zij ging niet in beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel