Leefbaar Almere: zes wethouders voldoende voor de stad

ALMERE • Ma 4 november 2019 | 20:26 • Maandag 4 november 2019 | 20:26

De zoektocht naar een opvolger voor de vroegtijdig opgestapte Almeerse wethouder Loes Ypma moet worden gestaakt. Haar taken kunnen prima verdeeld worden onder de zes huidige wethouders. Dat zegt Leefbaar Almere. De oppositiepartij dient een motie in waarin dit idee wordt voorgesteld.

Volgens raadslid Frits Huis zijn zes wethouders voldoende om de stad te besturen. Aanleiding om daarvoor te pleiten is de nieuwe Woonvisie. Die is meerdere malen uitgesteld en wordt nu begin 2020 verwacht. Leefbaar Almere wil dat het huidige college daarmee aan de slag gaat.

Loes Ypma legde zes weken geleden haar functie als wethouder Wonen en Floriade neer. Sindsdien is haar partij, de PvdA, op zoek naar een opvolger. Als reden voor haar vertrek gaf Ypma aan dat "haar accu leeg was". Bovendien viel het reizen tussen Almere en haar woonplaats Woerden zwaar. Ypma wilde niet naar Almere verhuizen ondanks dat ze die belofte wel deed aan het begin van haar ambt.

PvdA: opvolger komt eraan
Fractievoorzitter Leida Höhle van de PvdA is het niet met Leefbaar Almere eens. Ze zegt dat in het collegeakkoord is afgesproken dat het stadsbestuur uit zeven wethouders zou moeten bestaan. "Wij houden ons aan die afspraak".

Höhle verwacht uiterlijk volgende week een kandidaat-wethouder te kunnen presenteren. De opvolger van Loes Ypma zal vanaf dag één in Almere moeten wonen. De gemeenteraad nam na het vertrek van Ypma unaniem een motie aan die daartoe oproept.

Samenstelling college van B en W:
Het Almeerse coalitie bestaat uit vijf partijen. De twee grootste partijen, de VVD en PvdA, leveren ieder twee wethouders.

Hilde van Garderen (VVD)
Julius Lindenbergh (VVD)
Jerzy Soetekouw (PvdA)
? (PvdA)
Maaike Veeningen (D66)
Roelie Bosch (ChristenUnie)
Jan Hoek (GroenLinks)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel