Buschauffeur miste rood stoplicht: werkstraf geëist voor zwaar ongeluk

ALMERE • Wo 6 november 2019 | 20:01 • Woensdag 6 november 2019 | 20:01

Een buschauffeur uit Almere heeft voor de rechtbank in Lelystad negentig uur werkstraf tegen zich horen eisen voor het veroorzaken van een ongeluk. Hierbij raakte een motorrijder zwaar gewond. Ook zou de chauffeur een voorwaardelijke rijontzegging moeten krijgen van een half jaar.

De 64-jarige chauffeur reed op 19 juni 2017 om een uur of vier ’s middags met een lege bus over de busbaan langs de Hofmark in Almere Haven. Op de kruising met de Hofmark ging het mis. De chauffeur reed door een rood stoplicht, waarna de van rechts komende motorrijder tegen de bus botste. Het slachtoffer, vader van jonge kinderen, liep zes gebroken ribben, een dubbele klaplong en wonden op zijn kin en in zijn mond op. Lichamelijk is hij inmiddels hersteld, bleek tijdens de rechtszitting. Maar geestelijk zou hij nog niet over het ongeluk heen zijn.

De buschauffeur kan tot op de dag van vandaag niet begrijpen hoe het kon gebeuren dat hij het rode stoplicht niet heeft gezien. Kort voor de kruising had hij een andere bus bij een halte ingehaald. Mogelijk heeft hij daardoor een lus in het wegdek gemist. Die lus maakt deel uit van een detectiesysteem, waardoor de stoplichten voor de bus kort erna op groen gaan.

De officier van justitie verwijt hem naast het rijden door rood ook dat hij het zogenaamde voorsein voor de bus heeft gemist. Dat is een sein dat oplicht als de stoplichten erna voor de bus op groen gaan, wat dit keer dus niet het geval was. Ook verwijt de officier hem dat de man kennelijk geen vaart heeft geminderd bij het oversteken van de kruising, waar het zicht wordt belemmerd door een schutting en begroeiing van tuinen.

In het voordeel van de chauffeur spreekt dat hij contact heeft gezocht met het slachtoffer en zijn schuldbewustzijn oprecht overkomt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel