"Koop biologische melk, dan los je het stikstofprobleem op"

DRONTEN • Za 9 november 2019 | 16:42 • Zaterdag 9 november 2019 | 16:42

Het stikstofprobleem houdt Nederland in zijn greep, maar docenten van de biologisch-dynamische landbouwschool Warmonderhof in Dronten denken oplossingen te hebben.

In de biologisch-dynamische landbouw wordt uitgegaan van één koe per hectare, legt docent Meindert Bruinsma uit. Als de landbouw dus inkrimpt, is een groot deel van het stikstofprobleem opgelost.

In de biologische en biologisch-dynamische landbouw zijn de stikstofnormen strenger dan in de gangbare landbouw. Hoewel relatief veel Flevolandse boeren al biologisch verbouwen, zouden meer boeren de overstap moeten maken naar biologische landbouw, zegt Bruinsma. Volgens de docent ligt een groter deel van de oplossing bij de consument. "Het gaat niet werken als we tegen boeren zeggen: 'word nu maar biologisch'."

Het koopgedrag van consumenten bepaalt wat wordt geproduceerd, weet Bruinsma. Zodra consumenten kiezen voor meer biologische producten, zal meer biologisch worden geproduceerd. Bruinsma heeft dan ook een duidelijke boodschap aan de consument: "Koop biologische melk, dan los je het stikstofprobleem op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel