Seksuologe start actie tegen menstruatie-armoede

FLEVOLAND • Do 21 november 2019 | 23:26 • Donderdag 21 november 2019 | 23:26

Mandy Ronda uit Almere wil graag toiletten op middelbare scholen in haar woonplaats voorzien van menstruatieproducten. De 35-jarige seksuologe hoopt hiermee jonge meisjes met menstruatie-armoede te helpen.

Uit een recent rapport van De Bovengrondse blijkt dat negen procent van de vrouwen in Nederland menstruatie-artikelen niet kan betalen. Zij vallen noodgedwongen terug op wc-papier, kranten of vodden.

"Ik hoorde van dit rapport en ben meteen een actie begonnen om menstruatieproducten in te zamelen. Dat doe ik voor een blijf-van-m'n-lijf-huis, Het Leger des Heils en de Voedselbank. Maar nu wil ik ook scholen helpen.", zegt Ronda.

Schandalig
Op middelbare scholen is volgens Ronda niets beschikbaar. "En dat is schandalig als je weet dat meiden onregelmatig menstrueren. Ook speelt schaamte om aan een ander hulp te vragen een rol."

Ronda wil facility-managers en conciërges aanspreken en ze voorzien van een doosje menstruatieproducten die meiden in nood kunnen gebruiken. Leerlingen kunnen zelf hun school bij Ronda aanmelden.

Zelfbewust
Ronda vindt haar actie prima passen bij haar werk als seksuologe. "Als we het hebben over het beeld van vrouwen dan valt er ook bij ongesteldheid wat aan bij te schaven. Het wordt gezien als vies, onwenselijk en naar. Ook de naam 'ongesteld' geeft aan dat er iets mis is met je gesteldheid. Terwijl menstrueren heel gezond is."

Petitie
Medewerkers van Girls Rights Watch hebben vorige week dinsdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.


Foto:ANP

Ze willen dat er meer onderzoek komt naar menstruatie-armoede. Ook willen ze dat vrouwen met geldzorgen gewoon beschikking over maandverband moeten hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel