Kotterdrama - Evenementen afgelast en geschokte reacties

URK • Do 28 november 2019 | 10:34 • Donderdag 28 november 2019 | 10:34

Op sociale media wordt geschokt gereageerd op de vermissing van de Urker kotter UK-165 en haar bemanning. Rond 05.45 uur kwam er een noodsignaal binnen van kotter 'Lummetje'. Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft het wrak van de kotter hoogstwaarschijnlijk gevonden. Gevreesd wordt voor de levens van de twee opvarenden.

Minister Carola Schouten van visserij laat weten zeer mee te leven met de opvarenden. "Vooral ook met de familieleden die nu in grote onzekerheid verkeren." Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de minister het nieuws op de voet volgt.

Evenementen afgelast
Verschillende evenementen die vandaag zouden plaatsvinden zijn vanwege de gebeurtenissen afgelast. Dat laat de gemeente Urk weten. Er zou onder meer gevierd worden dat de herinrichting van een gedeelte van het industrieterrein is afgerond.

Ook de officiële ondertekening van de Regio Deal Noord Flevoland gaat vandaag niet door. Rijk, provincie Flevoland, gemeenten Urk en Noordoostpolder, bedrijfsleven, onderwijs, kennisinstellingen en sociale partners werken in de regiodeal samen aan een duurzame verbetering van het perspectief van burgers en bedrijven.

De organisatie van Urk in Wintersferen heeft laten weten dat het evenement niet doorgaat. "Medewerkers en figuranten zijn getroffen door het nieuws van de vermissing van de bemanning van UK-165. De organisatie heeft dan ook besloten om Urk in Wintersferen 2019 en de bijbehorende wintermarkt te annuleren en wenst betrokken families veel sterkte toe in deze onzekere tijd." De twee vermiste vissers waren ook vrijwilligers van het evenement dat vrijdagavond en zaterdag plaatsvinden. Mensen die al een kaartje gekocht hadden, kunnen vanaf maandag hun geld terugkrijgen via een van de voorverkooppunten.

Urkers uiten zich op sociale media
Wildrik Stoffer uit Urk plaatste een foto van het vissersmonument met daarbij de tekst 'praying'. Hij schrijft: "Biddend voor familie en vrienden dat dit goed mag aflopen". Fokke Snoek reageert daarop met 'tussen hoop en vrees'.

Anja Keuter maakt zich ook zorgen om de opvarenden. "Laat het alsjeblieft goed aflopen...", schrijft de Urker politica op twitter. Verse Viskoerier uit Den Helder schrijft dat de UK-165 vandaag garnalen zou lossen in de vissersplaats. De garnalenkotters die zouden lossen, helpen met het zoeken naar hun vermiste collega's. "Ik hoop nog steeds op een wonder."

Commissaris van de Koning Leen Verbeek laat weten gesproken te hebben met de burgemeester van Urk. Verder schrijft Verbeek dat hij in gedachten bij de Urker gemeenschap is. "Ik wens familieleden en alle betrokkenen veel sterkte toe." Ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman schrijft dat zijn gedachten bij de Urkers zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel