Familie omgekomen visser overhandigt opbrengst kaartenactie aan hulpdiensten

URK • Ma 15 november 2021 | 20:32 • Maandag 15 november 2021 | 20:32

De opbrengst van een speciale wenskaartenactie op Urk is overhandigd aan de hulpdiensten SOAD Urk en de KNRM. De actie werd vanaf eind vorig jaar gehouden door de familie van de in 2019 omgekomen Urker visser Hendrik Jan de Vries. Foto's die door de visserman waren gemaakt, werden door zijn zussen en nichtje verkocht als wenskaarten. De actie bracht ruim 15.000 euro op.

De familie overhandigde onlangs al 10.000 euro aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dat werd gedaan in het reddingsmuseum in Den Helder en de KNRM-bemanningen van Texel en Den Helder waren daarbij aanwezig. De redders waren eind november 2019 betrokken bij de zoektocht naar Hendrik Jan, toen de kotter waarop hij voer in onstuimig weer van de radar verdween. De kotter werd dezelfde dag nog gevonden, de lichamen van Hendrik Jan en schipper Jochem Foppen werden drie dagen later door duikers in de stuurhut van de UK-165 gevonden.

SOAD Urk, dat staat voor Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen, was ook bij de zoektocht betrokken. Die stichting kreeg zaterdag een cheque van 5.000 euro uit handen van de familie De Vries. "We hebben bewondering voor het werk dat de vrijwilligers van de SOAD doen en hopen dat ze met onze donatie veel kunnen betekenen voor andere mensen", schrijft de familie op Instagram.

Het doel van de wenskaartenactie was om Hendrik Jan te gedenken en om uit zo'n drama toch nog iets moois te halen. Daarom verkochten de vrouwen verschillende setjes wenskaarten. Met afbeeldingen van bijvoorbeeld de natuur en verschillende zonsondergangen maar ook foto's gemaakt vanaf de kotter. Een bijzondere foto voor de familie was die van het vissersmonument. "Die heeft ook op de rouwkaart gestaan. Dat is al een bijzondere plek op Urk, daar stond je wel eens en dan probeerde je je in te denken wat het betekende als iemand op zee gebleven was. En nu praat je uit ervaring. Dat maakt de plek nog bijzonderder", zei zus Lummie de Vries vorig jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel