"Vissers kennen risico instabiliteit, maar waarschuwing herhalen is goed"

URK • Vr 9 april 2021 | 15:47 • Vrijdag 9 april 2021 | 15:47

Elke Noordzeevisser kent de gevaren van instabiliteit. Toch is het goed dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vissers er donderdag weer eens alert op maakte. Dat zegt Geert Meun van VisNed, de belangenorganisatie voor Kottervissers.

Tijdens het onderzoek naar de ongelukken met de UK-171 en UK-165 concludeerde de onderzoeksraad dat vooral kleinere kotters in een 'asymmetrische beladingstoestand' buitengewoon instabiel kunnen worden, met het risico op omslaan en zinken. Tenminste twintig Urker vissers gaan ook met dergelijke kleinere kotters de zee op. In de meeste gevallen gaat het om garnalenvissers.

Een instabiele situatie ontstaat volgens Meun bijvoorbeeld wanneer er op zee een net van een boomkor-kotter achter een object op de bodem van de zee blijft haken. Een visser zal dan doorgaans het nog vrije net aan de andere kant van het schip omhoog halen, om weer enigszins te kunnen manoeuvreren. Door golfslag kan het omhoog gehaalde net volgens Meun vervolgens naar de andere kant van het schip zwaaien, waarna een zeer onstabiele situatie ontstaat.

Hoewel de onderzoeken naar de twee ongevallen niet zijn afgerond, vond de Onderzoeksraad het belangrijk om nu al een waarschuwing af te geven. Volgens Meun zijn de leden van visserijorganisaties inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht van de bevindingen. Omdat geen enkele viskotter identiek is, zal een bemanning zich volgens Meun voor het eigen schip moeten afvragen hoe groot het risico voor hen is.

Visned en de Vissersbond willen de risico's ook aankaarten bij opleidingen zodat toekomstige vissers er ook meer bewust van worden gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel