Onderzoeksraad geeft waarschuwing over kotters

URK • Do 8 april 2021 | 20:24 • Donderdag 8 april 2021 | 20:24

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de visserijsector een waarschuwing gegeven voor boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter. Uit onderzoek dat verricht is naar de ongelukken met de Urker garnalenkotters UK-165 en UK-171 blijkt dat de kotters in een 'asymmetrische beladingstoestand' buitengewoon instabiel kunnen zijn.

Van een asymmetrische beladingstoestand is bijvoorbeeld sprake wanneer aan de ene zijde van het schip wel een vistuig in de giek hangt en aan de andere zijde niet. De boot drijft dan niet meer rechtop in het water, maar krijgt permanente slagzij. Dit kan dusdanig grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de kottr, met kapseizen en zinken als mogelijk gevolg.

Gezonken
De garnalenkotter UK-165 'Lummetje' zonk eind november 2019 in de Noordzee vlakbij Texel. De lichamen van de twee opvarenden werden na drie dagen gevonden in de stuurhut van de kotter.

De UK-171 sloeg om en zonk begin december 2020. De kotter kwam met de netten vast te zitten aan een wrak. De bemanning van deze boot overleefde het ongeval. Een toegesnelde kotter uit Tholen haalde de drie bemanningsleden aan boord, waar ze droge kleren en een warme douche kregen. Daarna bracht de KNRM ze weer aan wal, waarna uiteindelijk een emotioneel weerzien met de families volgde.

Naar verwachting wordt het eindrapport naar aanleiding van het kapseizen en zinken van deze viskotters in de zomer van 2021 gepubliceerd.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel