Familie van overleden visser Hendrik Jan de Vries start bedankactie voor hulpdiensten

URK • Di 1 december 2020 | 7:23 • Dinsdag 1 december 2020 | 7:23

Foto's gemaakt door de overleden visser Hendrik Jan de Vries worden door zijn zussen en nichtje verkocht als wenskaarten. De Urker voer mee op de verongelukte kotter 'Lummetje'. De familie zamelt met de kaarten geld in voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen.

Het nichtje van Hendrik Jan, Corine de Vries: "Het zijn beide hulpdiensten die meegezocht hebben naar Hendrik Jan. In de dagen dat we hebben zitten wachten tot er nieuws kwam, waren zij het die ons hoop gaven en door bleven zoeken. Waardoor wij Hendrik Jan en Jochem een waardig afscheid hebben kunnen geven." Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat beide mannen omkwamen op de garnalenkotter UK-165.

Voor de nabestaanden voelt het verlies nog onwerkelijk. Lummie de Vries, zus van Hendrik Jan: "Het gemis wordt eigenlijk nog iedere dag groter. Je komt er steeds meer achter wat voor grote plek hij in het gezin had. Hij kwam hier iedere zondagavond 'genacht' zeggen. En dan hoor je de achterdeur en denk je even...maar nee dat kan niet meer. Dat voelt elke keer als een mokerslag."

Zwarte bladzijde
Sommige foto's die gebruikt zijn voor de wenskaarten plaatste Hendrik Jan zelf al eens op zijn Facebookpagina. Die foto's, met een heel aantal van zijn kinderjaren, zijn door Corine en haar tantes verzameld in een dik fotoalbum. Met een zwarte bladzijde vanaf 28 november. Daarna volgen alle krantenberichten, foto's en andere aandenkens van de laatste onzekere dagen. Corine: "Om het maar niet te vergeten. En om Hendrik Jan door alle foto's te gedenken."

Vissersmonument is speciaal
Dat is ook het doel van de actie. Om Hendrik Jan te gedenken en om uit zo'n drama toch nog iets moois te halen. Daarom verkopen de vrouwen verschillende setjes wenskaarten. Met afbeeldingen van bijvoorbeeld de natuur en verschillende zonsondergangen maar ook foto's gemaakt vanaf de kotter. Een bijzondere foto voor zus Lummie is die van het vissersmonument. "Die heeft ook op de rouwkaart gestaan. Dat is al een bijzondere plek op Urk, daar stond je wel eens en dan probeerde je je in te denken wat het betekende als iemand op zee gebleven was. En nu praat je uit ervaring. Dat maakt de plek nog bijzonderder."

Op de website van de actie zijn elf verschillende setjes tot het einde van het jaar te bestellen. Er zijn wenskaarten met en zonder tekst en er is een speciale set voor de kerstdagen. De familie hoopt eind december een mooi bedrag naar de goede doelen over te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel