Burgemeester klaar met vandalisme: denkt aan preventief fouilleren

SWIFTERBANT • Do 28 november 2019 | 21:09 • Donderdag 28 november 2019 | 21:09

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten is helemaal klaar met het vandalisme in Swifterbant. Hij wil met de officier van justitie in overleg om preventief te kunnen fouilleren en om samenscholingsverboden te kunnen instellen. In een verklaring staat dat er hard opgetreden gaat worden tegen de jongeren.

Op korte termijn gaat Gebben meer politie, jongerenwerkers en boa’s inzetten in het dorp: ''Wij willen een signaal uit laten gaan dat we dit echt niet accepteren.'' Hij deed deze uitspraken donderdagavond naar aanleiding van schriftelijke vragen van Trudy Stoker van de VVD.

Meerdere vernielingen deze week
Afgelopen week werden in Swifterbant meerdere vernielingen gepleegd. De kerstverlichting in het centrum moest eraan geloven en bij dorpshuis De Steiger werden ruiten ingegooid en plantenbakken vernield. Verder werd een bushalte met vuurwerk opgeblazen.

Ook in Biddinghuizen was het raak. De muren van de fietstunnel onder de Biddingringweg werden beklad met teksten en tekeningen.

Gebben kondigt aan dat de boot aan is: "Ik ben echt heel nijdig. We gaan niet meer waarschuwen, we zijn er klaar mee. Dit zijn echt etterbakken, het grenst aan crimineel gedrag."

Oproep aan ouders
De burgemeester deed ook een oproep aan de ouders van de daders: "Want om drie of vier uur ’s nachts horen kinderen in bed te liggen. Beste ouders: het gaat ook om u. Er ligt een verantwoording bij u als ouders."

Richting overige inwoners van het dorp deed hij eveneens een oproep: ''Wij vragen u om ogen en oren van de politie te zijn. Zie je iets: maak foto’s en meld het, eventueel anoniem.”

Dorpsbelangen maakt zich zorgen
Dorpsbelangen Swifterbant maakt zich zorgen over de hoeveelheid vandalisme in het dorp. Dat laat Sandra Nobel van de vereniging weten. Anderhalve week geleden hadden de leden een gesprek met de wijkagent van het dorp. Toen was het al een periode rustig. "Na dat gesprek liep het aantal meldingen van vandalisme in hoog tempo op", vertelt Nobel.

Nobel vertelt dat dorpsbelangen het vandalisme afkeurt. "Dit kan echt niet!" Een oplossing is volgens haar dat de buurt met elkaar samenwerkt. De inwoners zijn de oren en ogen van het dorp. Als iemand iets ziet is het belangrijk om direct melding te doen, vertelt ze. Nobel is blij met de maatregelen van de burgemeester, maar volgens haar zijn die niet afdoende. "De inzet die de burgemeester wil is hoogstwaarschijnlijk maar tijdelijk. Het is belangrijk dat Swifterbant structureel meer wijkagenten krijgt om de orde te handhaven. Maatregelen zoals een samenscholingsverbod en preventief fouilleren hebben geen zin als er niet op gehandhaafd wordt. Ook is het een idee om extra jongerenwerkers in te zetten. Die doen nu ook goed werk."

Bang om te bellen
De huidige wijkagent van Swifterbant houdt ook toezicht bij het azc in Dronten. Daar is het ook onrustig. Hierdoor is de agent niet altijd aanwezig in Swifterbant. Dat is volgens Nobel niet handig. Ze zegt geluiden te horen dat Swifterbanters de politie niet meer bellen om vandalisme te melden. Het zou volgens inwoners te lang duren voordat de politie op komt dagen, soms wel anderhalf uur. Ook zijn volgens Nobel sommige inwoners bang om de politie te bellen. Dit heeft te maken met represailles in het verleden. Binnenkort gaat dorpsbelangen met de burgemeester om de tafel zitten. Dan gaat de vereniging vragen om extra, structurele politie-inzet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel