Duikers zijn het water in gegaan bij gezonken UK-165

URK • Za 30 november 2019 | 16:00 • Zaterdag 30 november 2019 | 16:00

Duikers van de marine zijn zaterdagmiddag tussen half vier en half vijf voor het eerst het water in gegaan bij het wrak van de gezonken UK-165 bij Texel. Dat meldt de Kustwacht. Hun eerste prioriteit is het in kaart te brengen van de garnalenkotter en onderzoeken of het veilig is om naar binnen te gaan. De kotter ligt op 13 meter diepte.

Volgens de Kustwacht zitten de duikers vast aan bepaalde momenten dat ze kunnen duiken. Dat heeft te maken met het getij en stromingen. Het maakt voor hen niet uit of het buiten al donker is. Het is nog onduidelijk tot hoe laat zij zaterdag doorgaan.

In de ochtend al gestart met de voorbereidingen
De Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine vertrok zaterdag rond 10.00 uur 's ochtends vanuit Den Helder om tien duikers naar de plek te brengen waar de kotter donderdag werd gelokaliseerd. Voordat ze het water in kunnen moeten er ook allerlei voorbereidingen worden getroffen.

De Kustwacht schat dat op het marineschip in totaal veertig à vijftig bemanningsleden aanwezig zijn. Daarnaast zijn van de Kustwacht de schepen Zeearend en Guardian aanwezig, elk zo'n tien man sterk. De Kustwacht ondersteunt de marine, zodat die zich op de duik kan richten. "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het uit het water halen van rommel", aldus de zegsman.

De afgelopen dagen was het door de harde wind, de hoge golven en sterke stroming niet mogelijk om het water in te gaan.

Zoektocht naar de vissers
Zodra de mariniers het wrak in kunnen, gaan ze op zoek naar de twee vermiste Urker mannen. Jochem Foppen van 41 en Hendrik-Jan de Vries van 27.

De garnalenkotter Lummetje verdween donderdagochtend vroeg. Met een sonar werd het schip al snel gevonden, maar de twee bemanningsleden nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel