RIVM: geen hout stoken vanwege gezondheid

FLEVOLAND • Za 30 november 2019 | 14:57 • Zaterdag 30 november 2019 | 14:57

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft zaterdag een zogenoemd stookalert afgegeven. Het gezondheidsinstituut raadt mensen in Flevoland, maar ook in Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland af om hout te stoken. Zo kunnen gezondheidsklachten voorkomen worden.

Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden in de genoemde provincies ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Het is nagenoeg windstil en in de avond en nacht is grote kans op mist. De rook is ongezond, omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot zondagochtend ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang te komen, de windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook zich meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Het RIVM is 1 november begonnen met het stookalert. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden.

Biomassa
De biomassacentrale van Vattenval in Lelystad blijft gewoon stoken. Het bedrijf laat weten dat de rook gereinigd wordt voordat het in de lucht komt. Hierdoor zit er nagenoeg geen fijnstof en gif in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel