Mogelijk genoeg warmte in de grond om huizen te verwarmen

ZEEWOLDE • Ma 2 december 2019 | 6:51 • Maandag 2 december 2019 | 6:51

De Flevolandse bodem bevat mogelijk voldoende aardwarmte om woningen mee te verwarmen. Dat blijkt uit een test. Energie Beheer Nederland (EBN) doet nu een grootschaliger onderzoek om te achterhalen waar die aardwarmte zit en of het inderdaad genoeg is. Daarvoor zijn er bij Zeewolde testen gedaan om de ondergrond in kaart te brengen.

Bij die testen wordt een zogenoemde schotgatboring gedaan waarbij een kleine hoeveelheid springstof in de bodem tot ontploffing wordt gebracht. Deze kleine seismische lading wekt geluidsgolven op, die met geofoons worden gemeten. Zo ontstaat er een beeld van de samenstelling van de bodem.

Warm water omhoog pompen
Het onderzoek 'Scan' wordt niet alleen in Flevoland gedaan. De boringen worden in een rechte lijn van 90 kilometer uitgevoerd tussen Geldermalsen en Lelystad. Volgens Gitta Zaalberg van EBN is aardwarmte van groot belang voor de energietransitie in Nederland. Aardwarmte is een duurzame vorm van energie. Diep in de aarde, op zo'n twee tot drie kilometer diepte, zit water van ongeveer 90 graden. Dat warme water kun je omhoog halen en gebruiken om huizen, kassen en kantoren mee te verwarmen.

Dat gebeurt nu op 22 plekken in Nederland, onder andere in Flevoland. In Luttelgeest worden kassen verwarmd met aardwarmte. Daarnaast zijn er drie vergunningen verleend voor de opsporing van aardwarmte. Het is dus mogelijk dat daar in de toekomst een vergunning voor de winning van aardwarmte wordt verleend.

Gegevens verzamelen
Het daadwerkelijke boren naar aardwarmte gebeurt niet door Energie Beheer Nederland. Dat bedrijf verzamelt alleen gegevens. Als uit het bodemonderzoek blijkt dat er bereikbaar warm water is, moeten andere partijen aan de slag om een plan te maken om te gaan boren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel