Partijen willen razziamonument

NOORDOOSTPOLDER • Ma 2 december 2019 | 9:41 • Maandag 2 december 2019 | 9:41

Er moet een monument komen ter nagedachtenis aan de razzia in Noordoostpolder. Dat vinden de ChristenUnie/SGP en ONS Noordoostpolder. De raadsfracties gaan burgemeester en wethouders maandagavond tijdens een commissievergadering vragen wat de mogelijkheden hiertoe zijn.

Op 17 november was het 75 jaar geleden dat er een grote razzia plaatsvond in de Noordoostpolder. Op die dag werden door de Duitse bezetter zo'n 1800 landarbeiders opgepakt in de polder. De werklieden waren daar bezig met de ontwikkeling van het drooggevallen land. Meer dan 1000 van hen werden weggevoerd naar Duitsland om daar verplicht te werken.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag besteedt Omroep Flevoland regelmatig aandacht aan 75 jaar vrijheid.

Professor Carla van Baalen en Jan Wester, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum in Vollenhove pleitten in een recente uitzending van Omroep Flevoland over de razzia ook al voor een monument. De politieke partijen scharen zich nu achter dit idee. Volgens hen is het belangrijk om het verhaal in leven te houden. Dit omdat de laatste mensen die nog bij de razzia aanwezig waren inmiddels hoogbejaard zijn.

ONS en de ChristenUnie/SGP denken dat 4 of 5 mei 2020 een goede datum voor de onthulling zou zijn. Het is dan 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel