Familie verdronken visser dankbaar voor alle steun

URK • Ma 2 december 2019 | 10:57 • Maandag 2 december 2019 | 10:57

De familie van de verdronken visser Jochem Foppen uit Urk is dankbaar dat ze hem na enkele dagen van onzekerheid deze week kunnen begraven. Dat zeggen zij in een korte schriftelijke reactie. Ook is de familie dankbaar voor alle steun die zij uit Urk en daarbuiten heeft ontvangen. De 41-jarige schipper en de 27-jarige opvarende Hendrik Jan de Vries worden vrijdag begraven. Het tweetal kwam vorige week om het leven bij het zinken van de kotter UK-165. Ze werden na drie dagen door duikers gevonden in de stuurhut van het schip.

Reactie familie Foppen:
"Bij alles zijn we heel blij en dankbaar dat de lichamen van Jochem en Hendrik Jan begraven kunnen worden. In het bijzonder denken we daarbij aan de duikploeg die haar moeilijke en gevaarlijke werk heeft gedaan. We zien dat er heel veel voor ons is en wordt gedaan. Elk gebed en blijk van medeleven is voor ons een lichtje langs de donkere weg die wij gaan."

Bij veel instellingen en bedrijven op Urk hangt maandag de vlag halfstok om de omgekomen vissers van de UK-165 te herdenken. Bij de Visserij Coöperatie Urk wordt de vlag tot halverwege gehesen. Het bedrijf laat op Twitter weten dit in eerste instantie in herinnering aan de bemanning van de vergane kotter te doen, "maar in gedachten zijn wij ook bij hen die langer of korter geleden op zee bleven".

Op de scheepvaart- en visserijopleiding van ROC Friese Poort is de schooldag gestart met het hijsen van de vlag. Daarna is er tijdens de reguliere dagopening ruimte voor de leerlingen om vragen te stellen en te praten over de gebeurtenissen.

Steunbetuigingen via sociale media
SGP-voorman Kees van der Staaij uit op Twitter zijn medeleven met Urk in het algemeen en de nabestaanden in het bijzonder.

Ook de ambassadeur van Israël richtte zich via Twitter tot de Urker gemeenschap. Urk heeft van oudsher een sterke band met het land. De ambassadeur heeft Urk in het verleden vaak bezocht:

Condoleanceregisters
Er komen op Urk twee condoleanceregisters. De een komt in het stadhuis te liggen, de andere bij Visafslag Urk.

De boodschap van de Israëlische ambassadeur:

Vlag halfstok bij het ROC Friese Poort:

De rotonde bij Balk Shipyard:

Vlaggen halfstok in de Flevostraat:

Flevostraat:

Het Pieter Zandt-college:

Ook op het industrieterrein hangen vlagen halfstok:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel