Ondernemers teleurgesteld met in stand houden betaald parkeren

LELYSTAD • Wo 4 december 2019 | 5:42 • Woensdag 4 december 2019 | 5:42

"Een klap in het gezicht." Zo omschrijft ondernemersvereniging Hart van Lelystad de beslissing van de gemeenteraad om niet in te stemmen met het eerste uur gratis parkeren. De vereniging wilde met het driejarige experiment de concurrentiepositie van het stadshart verbeteren. Ondernemers en vastgoedeigenaren waren bereid daarvoor de portemonnee te trekken.

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot echter om het huidige systeem in stand te houden. Een uur parkeren gaat nu overal in het centrum €1,60 kosten. Op dit moment is dat in de parkeergarages nog €1,50. Bij de Albert Heijn bij het centrum kost het €1,90. Dat wordt dus allemaal gelijk getrokken.

Hart van Lelystad zag in de afschaffing van het betaald parkeren voor het eerste uur een kans om het centrum een impuls te geven. Als er het eerste uur gratis geparkeerd kan worden, neemt het aantal bezoekers aan het stadshart toe, zo is de verwachting. Dat zou een stimulans zijn voor vastgoedeigenaren om weer te investeren in het centrum en nieuwe winkelformules aan te trekken. Nu het betaald parkeren in z'n geheel in stand blijft komt daar weinig van terecht, zo vreest Hart van Lelystad-voorzitter Gerard van der Meulen.

Grootste tegenstander van het afschaffen van betaald parkeren voor het eerste uur in het centrum was dinsdagavond tijdens de raadsvergadering de InwonersPartij. Volgens fractievoorzitter Luc Baaten is het aanbod van de winkeliers niet afgestemd op de vraag van de Lelystedelingen. Het zou bijvoorbeeld betekenen dat abonnementen en parkeervergunningen voor bewoners twee keer zo duur worden. Ook zou het parkeertarief na het tweede uur verder omhoog gaan naar 2 euro per uur. Sanne de Wilde van D66 wil dat de ondernemers van het stadshart hun geld in andere dingen steken dan parkeren.

Correctie:
In eerste instantie meldde dit artikel dat de parkeerkosten bij het ziekenhuis twee euro per uur zouden worden. Dat zat echter in een van de afgewezen voorstellen. Ook bij het ziekenhuis wordt het parkeertarief 1,60 euro per uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel