Twee ton boete voor bemiddeling chaletverhuur was terecht

ZEEWOLDE • Wo 4 december 2019 | 19:45 • Woensdag 4 december 2019 | 19:45

De gemeente Zeewolde mag 200.000 euro aan dwangsommen opeisen bij een echtpaar uit Biddinghuizen dat een chalet heeft op Buitenplaats Horsterwold. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald.

Het stel gaf toe geholpen te hebben bij de verhuur van chalets aan arbeidsmigranten uit het oosten van Europa. Volgens de vrouw doet het echtpaar dat om migranten te helpen die anders in de problemen komen. De man en vrouw zouden er zelf geen cent aan hebben verdiend.

Weinig budget voor controles
De verhuur aan tijdelijke arbeidsmigranten op Horsterwold bleef tot 2017 vaak onbestraft. Volgens de gemeente kwam dit door het lage budget voor controleurs. Hierdoor konden maar 6 woningen per jaar worden gecontroleerd. In 2017 maakte de gemeenteraad meer geld vrij voor de controles. Sindsdien wordt er strenger gehandhaafd en worden er boetes van 25.000 euro per overtreding uitgedeeld bij illegale bewoning op het vakantiepark.

Het stel kreeg de afgelopen tijd acht boetes opgelegd, omdat zij bemiddeld zouden hebben bij de verhuur aan arbeidsmigranten. De man spande een kort geding aan om de dwangsommen van tafel te krijgen. Het stel zegt de boetes niet te kunnen betalen.

De rechter oordeelde dat de gemeente niets verkeerd heeft gedaan. Het stel krijgt 6 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel