Capaciteit hoogspanningslijnen omhoog vanwege duurzame energie

FLEVOLAND • Ma 9 december 2019 | 6:05 • Maandag 9 december 2019 | 6:05

Netbeheerder Tennet is in het noorden van Flevoland kilometers hoogspanningslijnen aan het vervangen, zodat er meer stroom doorheen kan. Dat is nodig omdat er meer duurzame energie wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen.

Deze energie is minder gelijkmatig dan die van energiecentrales. Zo zijn er pieken als het hard waait en de zon schijnt. Nu lukt het soms niet om die stroom via het stroomnetwerk op te vangen.

In eerste instantie werkt Tennet aan de masten tussen Ens en Lelystad. Volgend jaar volgt het traject tussen Lelystad en Diemen. Vooral in Almere zorgt de capaciteitsuitbreiding voor onrust onder bewoners in de wijken waar de masten staan. Ze zijn bang dat de nieuwe kabels voor meer straling zorgen en dat dat slecht is voor hun gezondheid. Volgens Tennet is dit door innovaties niet aan de orde: "We gaan de draden anders ophangen. Ondanks dat je er meer stroom doorheen gaat vervoeren, wordt het magneetveld kleiner", zegt Imre Snippert van Tennet.

De werkzaamheden in Almere zouden eigenlijk al dit jaar van start gaan, maar ze lopen vertraging op door de problemen met de stikstofregels. Er moet een nieuwe stikstoftoets worden uitgevoerd. Daarnaast moet er nog onderzoek gedaan worden naar de invloed van de werkzaamheden op dieren en planten. Tennet verwacht pas eind volgend jaar de vergunningaanvraag te doen. Bewoners worden dan geïnformeerd en kunnen ook bezwaar tegen de plannen maken.

Later vandaag vertelt Leo Lagendijk van Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid bij Omroep Flevoland meer over de gevolgen voor de gezondheid naar aanleiding van de netverzwaring van Tennet in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel