Rechtbank: gevlucht gezin kan zelf woning zoeken

ALMERE • Wo 11 december 2019 | 15:39 • Woensdag 11 december 2019 | 15:39

De gemeente Almere hoeft niet langer de hotelkosten van een Nederlands-Somalisch gezin met vier jonge kinderen te betalen. De gemeente kreeg woensdag gelijk van de rechter. Zij zijn beide van mening dat het gezin zelf in staat is om voor onderdak te zorgen.

Al drie maanden lang verblijft het gezin met kinderen tot 6 jaar op kosten van de gemeente Almere in een hotel in de stad. Daar kwam het gezin terecht nadat het halsoverkop Engeland was ontvlucht. De vader van het gezin werd bedreigd. Hij was beland in een ruzie tussen drugsbendes. Het gezin voelde zich onveilig en dacht een tijdelijk onderkomen te hebben gevonden bij een kennis uit Leiden, maar dat ging op het laatste moment niet door.

Wel Nederlandse nationaliteit
Toen vertrokken de gezinsleden naar Almere. Voor hen een vertrouwde plek omdat ze daar woonden tot hun vertrek naar Engeland zo'n tien jaar geleden. Omdat ze zelf geen woning konden vinden, klopten ze aan bij de gemeente Almere voor hulp. De gemeente weigerde dat en de ouders spanden een rechtszaak aan. De rechter oordeelde toen dat de gemeente moest onderzoeken of het gezin echt in staat was om zelf een woning te vinden. Uit dat onderzoek bleek dat dat het geval was. Tegen dat besluit ging het gezin in beroep.

'Het gezin heeft het over zichzelf afgeroepen'
De rechtbank is het eens met de gemeente Almere. "Toen het gezin in het Verenigd Koninkrijk woonde, waren zij zelfredzaam. Beide ouders hadden een (betaalde) baan en zij hebben in het Verenigd Koninkrijk geen gebruik gemaakt van hulpinstanties", aldus de rechtbank Midden-Nederland.

Ook heeft het gezin recht op een bijstandsuitkering. "Hiermee hebben zij inkomen om te kunnen voorzien in de noodzakelijke kosten van bestaan." Daarnaast vindt de rechtbank dat ze het over zichzelf hebben afgeroepen dat ze geen dak boven hun hoofd hebben omdat ze ondoordacht en niet goed voorbereid naar Nederland zijn vertrokken. "De Wet maatschappelijke ondersteuning is niet bedoeld om hiervoor een oplossing te bieden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel