Provincie: die buitendijkse haven gaat er echt wel komen

FLEVOLAND • Wo 11 december 2019 | 17:11 • Woensdag 11 december 2019 | 17:11

De buitendijkse haven op Urk gaat er echt wel komen. Dat zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek. De Raad van State zette woensdag een streep door de plannen voor de haven zoals die er nu liggen. Verbeek verwacht dat er daardoor hooguit een jaar vertraging optreedt maar hij gaat er alles aan doen om dat korter te krijgen.

De IJsselmeervereniging was naar de Raad van State gestapt om de komst van de haven tegen te houden. De Raad van State oordeelt nu dat de ecologische onderbouwing van het plan rammelt. In het plan is de provincie ervan uitgegaan dat de stikstofuitstoot in de toekomst verminderd kan worden als zich bepaalde ontwikkelingen voordoen, maar dat is volgens de Raad van State onvoldoende zeker. Uit de zogenoemde PAS-uitspraak, die de Raad van State eind mei deed, volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat die ontwikkelingen daadwerkelijk resultaat hebben.

Verbeek begrijpt die redenering wel, maar de provincie heeft het plan twee jaar geleden opgesteld. De Raad van State heeft twee jaar over de uitspraak in deze zaak gedaan. Intussen heeft er volgens de commissaris 'een ontwikkeling plaatsgevonden over dat stikstofvraagstuk die twee jaar geleden nog niet op die manier bestond'. Hierdoor zijn gegevens en onderzoeken inmiddels ten dele verouderd. De provincie zal nu een nieuw plan opstellen. Alle procedures moeten vervolgens opnieuw worden doorlopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel