Collectie over Cornelis Lely mogelijk van Lelystad naar Enkhuizen

LELYSTAD • Wo 18 december 2019 | 6:30 • Woensdag 18 december 2019 | 6:30

Een grote collectie met spullen over Cornelis Lely dreigt te verdwijnen uit Lelystad. De 73-jarige Lelystedeling Ed Voigt die de verzameling in zijn bezit heeft, voelt zich namelijk gepasseerd door de gemeente en overweegt de spullen aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen te geven.

Eigenlijk wil Voigt ze het liefst tentoonstellen in een barak op het voormalige werkeiland in Lelystad Haven. Dat gebouw werd vorig jaar door de gemeente gekocht.

Batavialand
Voigt dacht er zeker van te zijn dat hij degene zou worden die in de barak een kleine tentoonstelling mocht inrichten. Maar het stadsbestuur van Lelystad besloot vorige week om een samenwerkingsovereenkomst met Batavialand aan te gaan.

Voor Voigt is alleen een adviserende rol weggelegd. Zelf had hij op meer gerekend. Hij toont zich dan ook teleurgesteld. "Heel diep teleurgesteld. En dan druk ik het nog netjes uit", zo zegt hij dinsdagavond na afloop van de gemeenteraadsvergadering waar hij de raad toesprak.

Zolderkamer
De spullen over Cornelis Lely, de ingenieur die de plannen voor de drooglegging van de Zuiderzee bedacht, liggen op dit moment bij Voigt op zijn zolderkamer. "Van de wieg tot het graf, 1854 tot 1929, bezit ik 98 procent van alle documenten die er over Lely bekend zijn."

Voigt geeft aan dat hem verschillende keren het idee is gegeven dat er voor hem een grote rol zou zijn weggelegd bij de inrichting van de barak in Lelystad Haven. "Er zijn allerlei toezeggingen en toespelingen gedaan door collegeleden en raadsleden."

Wethouder: nooit iets toegezegd
Volgens wethouder Peter Schot is dat niet het geval. "Er is hem nooit toegezegd dat hij daar zou exposeren. Dat is een invulling die de heer Voigt dan zelf heeft gegeven." De gemeente wil hem wel betrekken bij het proces. "Of dat onderdelen uit zijn collectie zijn, zo ver zijn we nog niet."

De gemeenteraad riep wethouder Schot op om in gesprek te gaan met Voigt. Mogelijk levert dat nog een verzoening op. "Ik zal eens kijken wat de wethouder mij te bieden heeft", zo besluit de verzamelaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel