Afschot edelherten gaat na 1 januari weer door

FLEVOLAND • Do 19 december 2019 | 0:45 • Donderdag 19 december 2019 | 0:45

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen wordt in januari hervat. Dat bleek woensdagavond tijdens een debat in het provinciehuis.

Vorige maand bepaalde de rechter dat er geen herten meer afgeschoten mogen worden, omdat daarvoor door de provincie onvoldoende argumenten zijn aangedragen. Maar dit verbod van de rechter geldt alleen voor 2019. De provincie en Staatsbosbeheer willen in 2020 opnieuw gaan afschieten om het aantal edelherten op die manier alsnog terug te brengen naar een aantal van 490. Daarvoor is al een vergunning en een ontheffing verleend.

Het streefgetal van 490 herten is eerder overeengekomen met Provinciale Staten. Het maakt onderdeel uit van het plan om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen fors terug te brengen. Bij laatste tellingen bleken er in oktober nog 1525 herten in het natuurgebied te lopen. De verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Rijsberman houdt er nu al rekening mee dat er ook in 2020 rechtszaken worden aangespannen om het afschot tegen te gaan.

Rijsberman maakte woensdag overigens ook bekend dat de provincie in hoger beroep gaat tegen het besluit van de rechter dat er dit jaar geen herten meer mogen worden afgeschoten. De provincie hoopt zo meer duidelijkheid te krijgen over wat er volgens de rechtbank wel en niet mag in de Oostvaardersplassen en welke motivatie daarvoor vereist is.

"Domweg schandalig"
De Faunabescherming is één van de natuurorganisaties die vorige maand een rechtszaak tegen de provincie won. Dat Flevoland nu toch besluit weer te gaan schieten noemt de Faunabescherming "domweg schandalig". Volgens een woordvoerder doet de provincie gewoon of haar neus bloedt door het eerdere besluit van de rechtbank te negeren. "Een gewone burger hoeft dat niet in zijn hoofd te halen." De advocaat van de stichting gaat een brief naar de rechter sturen. Daarin wordt gevraagd direct een streep te zetten door de nieuwe ontheffing voor afschot.

Dierbaar Flevoland vindt het waardeloos dat de provincie weer gaat schieten. Ook deze stichting had de rechtszaak aangespannen tegen Flevoland, in samenwerking met Fauna4Life. "Wij hadden dit wel verwacht. Wij gaan onmiddellijk een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Gewapend met de uitspraak van november in onze handen", zegt een woordvoerder van Dierbaar Flevoland. Hij verwacht dat er wederom een streep gaat door het afschot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel