Burgemeester bezorgd over inzet kwetsbare kinderen door criminelen

ALMERE • Do 19 december 2019 | 23:48 • Donderdag 19 december 2019 | 23:48

Burgemeester Franc Weerwind van Almere maakt zich ernstig zorgen over kwetsbare jongeren die worden ingezet door de georganiseerde criminaliteit in zijn stad. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking op de Politieke Markt over de veiligheid in Almere.

Volgens de burgemeester gaat het in sommige gevallen om kinderen van negen en tien jaar die door criminelen worden gebruikt om allerlei klusjes te doen om snel geld te verdienen.

Snel geld verdienen door wegbrengen pakketjes
Als voorbeeld noemt Weerwind het wegbrengen van pakketjes van de ene plek naar de andere. "Het is een probleem dat je in Nederland in grote steden ziet groeien. Je ziet steeds meer dat de georganiseerde criminaliteit kwetsbare jongeren gebruikt om allerlei klusjes te doen en ik sluit daar mijn ogen niet voor", zegt de burgemeester.

Om hoeveel jongeren het gaat en of de politie de criminelen in het vizier heeft, is niet duidelijk. In het belang van het onderzoek wil Weerwind daarover op dit moment niets vertellen. "Ik ga niet een onderzoek in gevaar brengen en ik ga ook niet vertellen hoe wij ons onderzoek verrichten."

Criminaliteit moet extra aandacht krijgen
De discussie in de gemeenteraad over georganiseerde criminaliteit in Almere is door de VVD aan de orde gesteld. Volgens fractievoorzitter Ulysse Ellian moet de georganiseerde criminaliteit extra aandacht krijgen. Hij werd daarin gesteund door verschillende politieke partijen. Volgens hem is de omvang van de criminaliteit in Almere ontzettend groot en is de criminaliteit niet altijd zichtbaar. Ellian kondigde aan dat hij in januari met voorstellen komt over hoe de criminaliteit kan worden aangepakt. Hij denkt bijvoorbeeld aan het controleren van dure auto's in bepaalde wijken, zoals dat in Rotterdam gebeurt.

Politiecapaciteit is een probleem
Een andere probleem dat de burgemeester noemt, is de politiecapaciteit. Volgens hem is Almere de afgelopen zes jaar fors gegroeid maar is de politiecapaciteit hetzelfde gebleven. De VVD onderschrijft dat probleem en is bereid extra geld beschikbaar te stellen om de criminaliteit in Almere te bestrijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel