'Daden van verbinding' centraal tijdens dodenherdenking Dronten

DRONTEN • Za 4 mei 2024 | 20:58 • Zaterdag 4 mei 2024 | 20:58

"Houd elkaar de hand vast." Dat was de boodschap zaterdagavond van burgemeester Jean Paul Gebben tijdens de zestigste dodenherdenking in Dronten.

Hij stond kort stil bij de gebeurtenissen in Gaza en Israël. "De enige manier waarop we kunnen reageren op vreselijke daden, is door daar daden van verbinding tegenover te stellen", zei hij.

Krans van twee gemeenschappen
Gebben vertelde tijdens zijn toespraak dat hij uitgebreid had gesproken met vertegenwoordigers van de Drontense moslimgemeenschap.

De achterban van de islamitische gemeenschap had volgens hem gevraagd dit jaar geen krans te leggen uit medeleven met de slachtoffers in Gaza.

Na meerdere overleggen besloten de moslimgemeenschap en de christelijke gemeenschap tóch samen een krans te leggen.

"We gaan niet op zoek naar wat ons scheidt, maar naar wat ons verbindt"

— Jean Paul Gebben, burgemeester Dronten

Elkaar vasthouden
Gebben: "We hebben hierover goed contact gehad en de Islamitische gemeenschap onderschrijft dat we elkaar in deze moeilijke tijd moeten vasthouden."

De burgemeester noemt dat zij hun keuze om toch een krans te leggen zien als statement om de daden van Hamas enerzijds en van de Israëlische regering anderzijds te veroordelen.

"De enige manier waarop we kunnen reageren op vreselijke daden is door daar daden van verbinding tegenover te stellen", zegt de burgemeester.

"En dat is dan ook met zekere gevoelens van trots", geeft Gebbens toe in de toespraak. "We gaan niet op zoek naar wat ons scheidt, maar naar wat ons verbindt."

De hele herdenking terugkijken? Dat kan hier.

Grote militaire delegatie
Bij de herdenking in Dronten waren voorheen veel airgunners aanwezig, maar de laatste airgunner overleed in 2022.

Om de herinnering aan die airgunners levend te houden, waren er militaire delegaties van over de hele wereld aanwezig bij de Drontense herdenkingsdienst.

Vanwege het jubileumjaar hebben we ook een overzicht gemaakt van 60 jaar herdenken. Bekijk de oude beelden en foto's hier terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel